El a declarat, miercuri, ca cea mai buna alegere a autoritatilor ar fi sa urmeze intocmai reformele convenite cu FMI.

"Inca nu putem sa spunem cu exactitate care este situatia fiscala, trebuie sa asteptam evaluarile. Evident ca nu este una simpla, pentru ca pe partea de cheltuieli acestea se reduc foarte greu", a spus Isarescu, dupa o intalnire cu primarul centrului financiar al Londrei, Nick Anstee.

El a reamintit ca cheltuielile sociale si celelalte cheltuieli bugetare reprezinta circa 40% din PIB, in timp ce Romania reuseste sa colecteze undeva la  maxim 32% din PIB.

"Deci aici trebuie facut un efort si societatea trebuie sa inteleaga ca nu putem cere mai mult decat colectam", a explicat Isărescu.

Intrebat daca societatea ar trebui sa accepte in aceste conditii si o majorare de taxe, guvernatorul a raspuns ca nici el si nici banca nationala nu sunt adeptii unei asemenea masuri.

"Dimpotriva, consideram ca intr-o perioada de activitate economica slaba, inca de recesiune, o asemenea decizie nu este binevenita. Parerea mea este ca ar inrautati situatia, dar nici nu pot sa spun ca putem sa ramanem asa, cu presiuni sociale si politice, de cheltuieli bugetare mari ", a completat Isarescu.