In ultimii trei ani deficitul guvernului de la Bucuresti s-a triplat de la 2,5 % in 2007 la 7,5 % in 2009.

Asa ca am ajuns pe lista tarilor cu deficit excesiv pe care se mai afla Germania, Italia, Olanda, Belgia, Portugalia, Austria, Cehia, Slovenia, Slovacia, Romania, Franta, Spania, Malta, Letonia, Lituania, Grecia, Irlanda, Polonia, Marea Britanie, Ungaria.
Daca ne uitam la modelul care a adus Grecia in pragul dezastrului - cheltuieli mari facute pe datorie pentru salarii si pensii, acesta seamana  izbitor cu ce se intampla in Romania de cativa ani.

 Chiar guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu spunea luna trecuta, intr-o conferinta la Timisoara ca deficitul mare al bugetului de pensii impiedica in prezent investitiile publice de amploare, precum cele in autostrazi, subliniind ca sistemul de pensii din Romania nu este functional.

 Numai in primele doua luni ale anului statul a cheltuit cu pensii si salarii mai mult decat a incasat cu 365 de milioane de euro.

Lucian Anghel, economistul-sef al BCR a declarat pentru incont.ro ca la 100 de lei venituri, statul cheltuieste 78 de lei cu asistenta sociala.

“Daca nu se ajusteaza cheltuielile si nu se stimuleaza economia ca sa creasca veniturile, calitatea vietii romanilor va scadea. Prin urmare, ca sa se plateasca salarii si pensii se va taia de la Sanatate, Invatamant, Infrastructura”, a explicat Lucian Anghel.
Potrivit acestuia, daca nu taiem cheltuielile in acest an, din 2011 se vor majora taxe si impozite.

Iar aici vorbim in primul rand de majorarea TVA, care va conduce automat la scumpirea tuturor produselor si, ceea ce e cel mai grav la reducerea consumului, intr-o perioada in care ne chinuim sa iesim din criza. 

Imprumutul de 20 de miliarde de euro contractat de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala s-a dus in mare parte catre plata pensiilor si a salariilor, si mai putin catre proiecte de investitii, lucru recunoscut si de ministrul Finantelor Sebastian Vladescu.

Situatia Romaniei depinde in primul rand de masurile de ajustare a cheltuielillor pe care Guvernul le va aplica. “Ele pot evita ca Romania sa ajunga intr-o situatie similara cu a Greciei. Totul depinde de vointa politica”, a declarat pentru incont.ro Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

In Grecia, salariile si pensiile au sufocat bugetul de stat, crescand cu 11,5% numai in 2009. Cheltuielile salariale au ajuns sa reprezinte  40% din totalul cheltuielilor publice.

Angajarile la stat au luat de asemenea amploare in ultimii ani. Unul din trei angajati este bugetar, iar salariile sunt mai mari decat cele din sistemul privat.  De fapt, reflectia in oglinda a Romaniei.
De cativa ani, Guvernul roman a supraestimat veniturile bugetare, pentru a putea creste pensii si salarii pe motive strict electorale.

Aceeasi poveste si cand vine vorba de angajarile de la stat, numarul bugetarilor depasind 1,5 milioane.

Si este de notorietate ca in ultimii ani s-a ajuns la situatia in care multi angajati de la stat castiga cu pana la 30% mai mult fata de un salariat din mediul privat. Prin urmare, in doi ani, deficitul bugetar s-a triplat iar banii din privatizari au fost cheltuiti in totalitate.

In ciuda acestor simulitudini dintre situatia Romaniei si a Greciei, economistii spun ca situatia tarii noastre este mult mai buna. Asta deocamdata.

Situatia Romaniei in comparative cu cea a Greciei este mult mai buna dar se poate deteriora. Este foarte important sa se corecteze facture sociala. Putem evita o situatie similara cu a Greciei cu masuri de corectare a cheltuielilor publice. Partea buna este ca avem un accord cu FMI si ca vrem ca nu vrem va trebui sa implementam reforme. E de remarcat insa ca fata de anul trecut, s-au tinut in frau cheltuielile publice”, a explicat pentru incont.ro Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank.

Situatie comparativa:

Grecia
- deficitul bugetar a crescut in ultimii ani de la 2,9% din PIB in 2006 la 12,7% din PIB in 2009
- cheltuielile cu salariile au ajuns la 40% din totalul cheltuielilor publice
-cheltuielile cu pensiile sunt o treime din cheltuielile totale ca pondere in PIB  
-angajatii de la stat castiga mai mult decat cei din mediul privat

Romania
- Deficitul bugetar a ajuns de la 2,5% in 2007 la 7,5% in 2009. 
- deficitul bugetului de asigurari sociale a ajuns in primele doua luni la 365 de milioane de euro
- cheltuielile cu salariile din sectorul public sunt 27% din totalul cheltuielilor bugetare
-angajatii de la stat castiga mai mult decat cei de la privat