Isarescu a mai spus ca dobanzile la depozitele populatiei ar trebui sa se situeze sub 6% si ca bancile reduc cu prudenta ratele.

"Bancile inca dau dobanzi prea mari la depozite si merg cu prudenta mai jos. Ar fi anormal ca BNR sa faca pasi mai mari. O sa mergem treptat in jos si bancile comerciale vor veni sub noi la depozite si undeva mai sus la credite, daca situatia actuala in ceea ce priveste lichiditatile se pastreaza", a mai spus guvernatorul BNR.

Majoritatea analistilor economici anticipeaza ca BNR va decide, luni, reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte, de la 7% la 6,5%, nivel minim record, pentru a sustine redresarea economiei si a creditarii, dar si pentru a tempera presiunile de apreciere asupra leului.

Dobanda de politica monetara s-a mai situat la 7% in perioada iunie- noiembrie 2007, ajungand atunci la nivelul minim istoric.

Inflatia anuala a scazut, in februarie, dupa trei luni consecutive de crestere, la 4,49%, de la 5,2% in ianuarie, iar rata lunara a coborat de la 1,68% la 0,2%.

Pentru 2010, BNR tinteste o inflatie de 3,5% in acest an, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, si estimeaza ca rata anuala se va situa la 3,5%.