Potrivit unor date revizuite recent de Institutul National de Statistica, Romania a iesit pentru scurt timp din recesiune undeva in toamna anului trecut. Totusi, daca vom incheia primele trei luni ale acestui an din nou pe minus, vom fi printre putinele tari care au reusit sa intre de doua ori in recesiune in mai putin de doi ani.

Cat despre 2010, parerile sunt impartite. Guvernul spera la o crestere de 1,3%, insa consilierii guvernatorului BNR vorbesc deja despre crestere zero.

Potrivit unor surse, Mugur Isarescu este ingrijorat de directia in care se indreapta economia, in ciuda optimismului afisat atat de analisti, cat si de guvernanti.

Harta Europei arata ca economii puternice, precum Spania, Italia sau Grecia, sunt inca pe minus. Doar Polonia, Slovacia, Franta si mai nou Estonia se pot lauda ca au scapat cu adevarat de criza.

La noi Guvernul a promis in 2009 ca va investi 13 miliarde de euro pentru a scoate tara din saracie. Insa, pana si economistii de la BERD au realizat ca aceste masuri au fost mai mult imaginare.

"Ne oprim aici, in 2010, si refacem motoarele. Adica sa facem crestere economica zero, in asa fel incat sa reparam toate motoarele ca de la anul, in 2011, sa pornim pe o crestere economica sanatoasa", explica Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

In Bulgaria, economia a scazut cu 5,9%. ''Ceea ce se observa din ultimul trimestru al lui 2009 este faptul ca exportul a inceput deja sa creasca, iar aceasta este un lucru bun, deoarece exportul a fost prima ramura a economiei care a intrat in recesiune", spune Gheorghi Anghelov, economist bulgar.

In Italia, Guvernul a apelat la somajul tehnic, a pompat bani in banci si le-a oferit amnistie tuturor celor care isi aduc inapoi in tara economiile. Rezultatul: s-au strans 95 de miliarde de euro.

"Trebuie vazut insa si impactul pe care o astfel de masura o poate avea asupra moralei italienilor. Daca smecherii reusesc prin astfel de masuri, e clar ca asta nu stimuleaza cetatenii sa plateasca taxele”, explica Fabrizio Cassinelli, jurnalist.

Cehii au anuntat si ei ca au iesit din criza, desi datele oficiale nu confirma inca.

Povestea de succes a Europei in aceasta perioada neagra ramane Polonia. Acolo autoritatile au anuntat un plan de 20 de miliarde de euro, au acordat garantii pentru IMM-uri si asistenta financiara companiilor cu probleme.

In plus polonezii someri au fost ajutati sa isi plateasca ratele. Rezultatul ? Crestere economica de 2,8%.

Cu cat va creste economia Romaniei in 2010?

Estimarea Guvernului - 1,3%

Estimarea specialistilor – 0,5% - 1,5%

Varianta BNR - 0