Potrivit acestuia, cursul este influentat de cei care au posibilitatea sa fie auziti in media.

“Eu sunt de partea celor care sustin ca Romania trebuie sa isi calculeze propriul curs potential. Ar fi bine un institut de cercetare sa o faca, nu neaparat BNR", a mai spus Isarescu.  

Potrivit guvernatorului BNR, aderarea la zona euro cu o intarziere de 1-2 ani este mai putin importanta decat faptul ca Romania trebuie sa fie pregatita pentru a adopta moneda unica europeana. El a mai spus ca banca centrala insista pentru calendarul 2014-2015.

"Conteaza mai putin o amanare de un an sau doi decat ca trebuie sa fim pregatiti pentru a intra in zona euro. Noi insistam pe 2014-2015, pentru ca acest obiectiv poate si trebuie sa fie catalizator pentru politici economice coerente, fara de care nu vom putea adera la euro", a afirmat Isarescu, intrebat cum comenteaza declaratiile directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Strauss-Kahn declara la sfarsitul lunii martie, aflat intr-o vizita la Bucuresti, ca Romania ar putea adopta moneda euro mai tarziu decat si-a programat, in anul 2015, dar trebuie sa isi consolideze politicile monetare si financiare pentru a intra pe "drumul cel bun".

La seminar, Mugur Isarescu a insistat pe necesitatea ca Romania sa calculeze un curs real efectiv si sa incerce sa adere la zona euro cu o rata de schimb aflata in zona de echilibru.

El crede ca problemele Greciei au pornit de la faptul ca aceasta tara a intrat in Uniunea Monetara cu un curs supraapreciat, chiar daca la acel moment nu era considerat decat "un curs ambitios".
 
"Daca n-ai un curs de echilibru si ai intrat in Uniunea Monetara, s-ar putea sa ai probleme. (...) A considera Uniunea Monetara Europeana ca un panaceu este periculos. Din multe puncte de vedere intram intr-o cutie neagra, daca nu suntem foarte bine pregatiti", a spus Isarescu.

In ceea ce priveste opiniile ca o depreciere poate sustine economia, seful BNR s-a aratat de acord pana la punctul in care cursul de schimb nu se vede in inflatie.