"Comisia Europeana este ingrijorata de evolutiile curente din Romania, in special cu privire la actiunile care par sa reduca puterile efective ale institutiilor independente precum Curtea Constitutionala. Statul de drept, controlul democratic si independenta sistemului judiciar sunt pietre de temelia ale democratiei europene si indispensabile pentru increderea reciproca in interiorul UE. Politica guvernamentala si actiunea politica trebuie sa respecte aceste principii si valori", se arata intr-o declaratie a Comisiei Europene referitoare la Romania, data publicitatii vineri.

Comisia precizeaza ca deja urmareste reforma judiciara si masurile anticoruptie in contextul Mecanismului de Cooperare si Verificare si ca in prezent este in curs de finalizare un raport referitor la cei cinci ani de activitate pe aceste teme in Romania.

"Recentele evolutii ar putea periclita progresul facut de-a lungul anilor", avertizeaza Comisia.

"Presedintele Comisiei Europene a discutat astazi cu premierul Romaniei si a exprimat ingrijorarea Comisiei. Premierul Ponta va veni la Bruxelles joia viitoare pentru a se intalni cu presedintele Barroso si a discuta aceste aspecte. Intre timp, analizele Comisiei asupra situatiei vor continua si vor avea loc alte contacte intre Comisie si autoritatile romane", se mai arata in comunicat.

Van Rompuy pe Twitter: Foarte ingrijorat de evolutiile din Romania. Ii contactez pe Ponta si Basescu

Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, scrie, pe Twitter, ca este "foarte ingrijorat" de evolutiile din Romania privind statul de drept si independenta sistemului judiciar, precizand ca ii va contacta pe Victor Ponta si Traian Basescu pentru a discuta despre aceasta situatie.

"Foarte ingrijorat de prezenta evolutie din Romania in ceea ce priveste statul de drept si independenta sistemului judiciar. Ii voi contacta pe V. Ponta & T. Basescu pentru a discuta situatia", scrie presedintele Consiliului European pe Twitter.

Premierul Victor Ponta a declarat, pentru Mediafax ca a discutat, vineri dimineata, cu presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, caruia i-a transmis punctul de vedere al Guvernului privind situatia politica interna, cei doi oficiali convenind sa aiba o intalnire, joi, la Bruxelles pe aceasta tema.

El a precizat ca si ministrul Justitiei, Titus Corlatean, se va intalni, miercuri, tot la Bruxelles, cu comisarul european pe probleme de justitie, Viviane Reding.