Motivele pentru care presedintele Traian Basescu ar putea ramane fara functie VIDEO
UPDATE Parlamentul ar putea da, vineri, votul pentru suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu, dupa citirea si dezbaterea documentului, joi, in plenul reunit, referendumul pentru demitere urmand a se organiza in cel mult doua saptamani.
Potrivit unor surse parlamentare, citat de Mediafax, plenul reunit va citi si va dezbate, joi, incepand cu ora 9.00, cererea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, la sedinta urmand a fi invitat si seful statului.
Dupa dezbaterea cererii de suspendare, documentul va fi trimis la Curtea Constitutionala, cu solicitarea ca aceasta sa dea aviz in 24 de ore, astfel ca vineri plenul reunit sa poata vota cererea de suspendare din functie a presedintelui.
Sursele citate au subliniat ca acest aviz consultativ este singurul dat de Curtea Constitutionala, al carei rol in procesul de suspendare se opreste in aceasta faza.
Potrivit Constitutiei, daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea presedintelui.
Surse parlamentare au mai precizat ca USL doreste ca referendumul sa se desfasoare cat mai repede, astfel ca, cel mai probabil, organizarea acestuia va avea loc in cel mult doua saptamani dupa votul din plenul reunit al Parlamentului, pentru ca Traian Basescu sa aiba la dispozitie cat mai putin timp pentru campanie.
USL a pregatit documentele pentru suspendare
Viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu a anuntat, miercuri, la ora transmiterii acestei stiri, ca USL va depune la Birourile permanente reunite documentele pentru declansarea procedurii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.
El a spus ca nu crede ca va fi convocat un plen comun miercuri pentru citirea documentului de suspendare a sefului statului, precizand ca acest lucru s-ar putea intampla joi.
Nicolaescu a spus ca va fi invitat si presedintele tarii pentru a-si exprima punctele de vedere. El a mai declarat ca vor fi respectate toate prevederile legale si constitutionale.
De asemenea, Nicolaescu a mai spus ca, in functie de deciziile Birourilor Permanente ale Camerelor, Curtea Constitutionala va fi sesizata pentru a da un aviz.
Procedura de suspendare din functie a presedintelui Romaniei
Procedura de suspendare din functie a presedintelui tarii presupune ca, dupa ce masura este adoptata de Parlament cu votul majoritatii senatorilor si deputatilor, aceasta sa fie validata de populatie, printr-un referendum pentru demiterea sefului statului.
Potrivit Mediafax, articolul 95 din Constitutie precizeaza ca, "In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale.".
In cadrul declansarii acestei proceduri de suspendare, presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa. Propunerea de suspendare din functie a sefului statului poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta presedintelui.
Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea presedintelui, mai prevede legea fundamentala.
Conform Regulamentului sedintelor comune ale Senatului si Camerei Deputatilor, propunerea de suspendare din functie a presedintelui Romaniei in cazul savarsirii de catre acesta a unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, facuta de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor, se depune concomitent la Birourile permanente ale Camerelor Parlamentului.
Birourile permanente, sub semnatura presedintilor, comunica neintarziat aceasta propunere presedintelui Romaniei, precizandu-se totodata data si locul sedintei comune a Camerelor.
Presedintele care conduce sedinta comuna, dupa prezentarea propunerii de suspendare din functie si ascultarea explicatiilor sefului statului, consulta deputatii si senatorii daca datele existente sunt suficiente pentru a fi sesizata Curtea Constitutionala sau daca este necesara constituirea unei comisii comune de ancheta. Hotararea se ia cu majoritatea voturilor din numarul total al deputatilor si senatorilor, adica 235 de voturi, deoarece doua locuri de deputat sunt vacante.
La dezbateri este invitat si presedintele Romaniei, caruia i se va da cuvantul, la cererea sa, oricand in timpul dezbaterilor, pentru a da explicatii asupra faptelor ce i se imputa. Hotararea se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, iar votul este secret, prin bile.
Conform Legii referendumului 3/2000, participantii la referendum se pronunta prin DA sau NU la urmatoarea intrebare: "Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei?". Legea prevede ca "demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum".
Basescu nu este la prima suspendare
Aceasta ar fi a doua oara cand opozitia ar initia procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu din functie. Precedenta suspendare a avut loc in timpul primului mandat de sef al statului, in anul 2007. Parlamentul a aprobat suspendarea presedintelui, insa la referendumul de demitere decizia a fost invalidata de populatie. Astfel, la referendumul din 19 mai 2007 pentru demiterea presedintelui Basescu, 74,48% din cei care s-au prezentat la urne au votat impotriva, iar pentru demiterea acestuia s-au pronuntat 24,75%, prezenta la referendum fiind de 44,45%.
Pe durata suspendarii din functie a sefului statului, prerogativele sale au fost indeplinite de Nicolae Vacaroiu, la acel moment presedinte al Senatului. Acesta s-a autosuspendat din PSD pe durata asigurarii interimatului. In cazul in care presedintele este suspendat din nou, sefia tarii va fi asigurata de Crin Antonescu, liderul PNL fiind ales, ieri, in functia de presedinte al Senatului.
Pe acelasi subiect: