21:07 Referendumul national pentru demiterea presedintelui Romaniei este obligatoriu. Va avea loc pe 29 iulie 2012. Cetatenii vor fi chemati la vot pentru a raspunde cu Da sau Nu la intrebarea "Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Traian Basescu?".

21:04 Anuntul oficial al votului. 370 voturi valabil exprimate. 256 pentru suspendarea presedintelui Basescu. 114 contra.

20:48 Votul s-a incheiat

Parlamentarii si-au exercitat votul secret cu bile privind suspendarea dupa epuizarea dezbaterilor legate de cererea USL de suspendare a presedintelui Basescu.

20:29 Crin Antonescu a declarat ca daca va fi referendum acesta se va desfasura pe 22 sau 29 iulie.

19:59 Seful statului si-a incheiat al doilea discurs in fata Parlamentului si a plecat la Palatul Cotroceni, unde a spus ca-i asteapta pe reprezentantii USL dupa vot, pentru a preda mandatul. Presedintele a adaugat, insa, ca, in cazul in care castiga referendumul, asteapta ca liderul PNL Crin Antonescu sa faca ce a promis, adica sa iasa din politica.

19:50 Presedintele Traian Basescu a luat din nou cuvantul si si-a inceput discursul intrebandu-i pe liderii USL daca au mai vazut vreun dictator care sa numeasca premierul de la Opozitie, facand referire la acuzatiile de dictatura adresate presedintelui.

Seful statului a mai intrebat reprezentantii Puterii daca au vazut un dictator care sa numeasca in fruntea celui mai important serviciu de informatii un reprezentant al Opozitiei. "E, daca nu ati vazut, mai cautati dictatori", a spus Basescu.

Presedintele a mai spus ca are constiinta impacata ca si-a facut datoria fata de tara sa si fata de poporul sau. "Am constiinta impacata ca mi-am facut dat fata de tara mea, fata de poporul meu. O zi buna!", a spus Traian Basescu in finalul discursului sau din Parlament.

Seful statului a mai spus parlamentarilor sa aiba grija de tara si de oamenii ei, ceea ce inseamna respectarea legilor, aplicarea codurilor juridice, crearea de noi locuri de munca si sa nu se atinga de justitie.

"Am un regret pentru ca am auzit foarte multe minciuni legate de activitatea mea si foarte putine abordari legate de ce e de facut pentru tara asta. (...) Va rog sa aveti grija de tara si de oamenii ei", le-a spus Basescu parlamentarilor.

Presedintele a explicat ca acest lucru inseamna sa ii respecte legile, sa faca sa se aplice legea educatiei asa cum e ea, fara sa o modifice, sa faca sa se aplice cele patru coduri juridice, sa creeze locuri de munca. "Inseamna in mod deosebit sa nu va atingeti de justitie si de institutiile statului", a subliniat Basescu.

19:40 Senatorul independent Mircea Geoana si-a declarat convingerea, in plenul Parlamentului, ca, de vineri seara, presedintele Senatului, Crin Antonescu, va da un semnal, ca presedinte interimar, de calm, de echilibru si de respectare a tuturor angajamentelor externe ale Romaniei.

"Incepand din aceasta seara, trebuie sa invatam nu sa privim inapoi cu manie, ci cu amaraciune si intelepciune. Din aceasta seara, presedintele interimar si, peste cateva luni, un nou presedinte al Romaniei vor putea sa demonstreze ca se poate face mai mult si mai bine", a spus senatorul.

Potrivit afirmatiilor sale, acesta va putea sa demonstreze ca tara poate fi unita si nu dezbinata. Geoana l-a citat pe Abraham Lincoln care spunea ca poti sa ii pacalesti pe toti pentru o perioada, poti sa ii pacalesti tot timpul pe unii, dar nu poti sa ii pacalesti pe toti intotdeauna, Mircea Geoana aratand ca aici s-a ajuns la finalul mandatului presedintelui Traian Basescu.

19:36 Prim-vicepresedintele Cezar Preda a declarat, in timpul dezbaterilor pe tema suspendarii presedintelui Traian Basescu, vorbind despre Crin Antonescu si despre tonul discursului acestuia, ca si papusa Chucky a fost conceputa pentru a fi o papusa buna, dar "rautatea i-a venit pe drum".

"Apropo de rautatea unui om, va spun ca si papusa Chucky a fost conceputa pentru a fi o papusa buna, dar nu a fost pentru ca rautatea i-a venit pe drum", a aratat Cezar Preda.

El a facut aceste precizari dupa ce a spus ca se astepta ca liderul PNL Crin Antonescu sa aiba un discurs "mai calm si mai uman", macar in ziua in care ar putea merge la Cotroceni. Cezar Preda a declarat, de asemenea, ca "dupa mineriada, astazi, papusarii lovesc din nou cu golaniada".

19:23 Presedintele Traian Basescu a parasit pentru a doua oara sala de plen, in timpul discursului fostului premier, Calin Popescu Tariceanu.

19:01 Presedintele Traian Basescu a revenit in sala de plen, el refuzand sa raspunda intrebarilor ziaristilor aflati pe hol. Presedintele a intrat in sala fiind insotit de catre consilierul prezidential Cristian Diaconescu.

18:37 UDMR nu a luat o decizie privind votul la suspendarea presedintelui Traian Basescu, urmand ca parlamentarii sai sa voteze potrivit constiintei, a anuntat deputatul Marton Arpad.

18:35 Presedintele Senatului, liderul liberal Crin Antonescu, a declarat in plenul Camerelor reunite, ca, daca Traian Basescu nu va fi demis la referendum, el se va retrage "definitiv" din viata politica.

Antonescu a mai spus ca Traian Basescu a fost si este un om politic puternic. "Nu a fost, si pentru asta nu il putem pedepsi, si nu va fi niciodata un adevarat lider al acestei natiuni", a adaugat el. Liderul PNL a mentionat ca drumurile sale si ale presedintelui Traian Basescu se despart.

"Veti fi sau nu suspendat azi, veti fi sau nu demis, de verdictul poporului, ne cam despartim. Daca nu veti fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, ma retrag definitiv din viata politica. Daca veti fi demis la referendum, nu stiu ce veti face, dar va urez si dumneavoastra si mie un singur lucru: sa apucam amandoi o justitie pe deplin independenta in Romania".

Antonescu a continuat: "Dumneavoastra, personal, va urez un presedinte atat de bun, incat sa fie bun si pentru dumneavoastra".

18:15 Presedintele Traian Basescu a iesit din sala de plen, imediat ce liderul PNL Crin Antonescu a inceput sa vorbeasca, el spunandu-le ziaristilor aflati pe hol ca merge sa fumeze o tigara si sa dea un telefon.

Liderul PNL a inceput prin a-i spune lui Traian Basescu: "Domnule presedinte, cred ca astazi avem un lucru un comun: dorul de Emil Boc". In acest moment, Traian Basescu a plecat din sala de plen.

DISCURSUL PRESEDINTELUI TRAIAN BASESCU:

17:55 Traian Basescu si-a incheiat prima interventie in plenul Parlamentului, la dezbaterea cererii de suspendare, cu formula "Va multumesc si succes!", el fiind aplaudat de parlamentarii PDL.

17:52 Seful statului a apreciat, comentand acuzatiile USL privind refuzul dialogului politic, ca de cele mai multe ori invitatiile presedintelui la dialog adresate celor din USL au primit raspunsuri "violente, neplacute pentru presedinte".

17:47 Presedintele a spus ca de circa doi ani nu a mai fost auzit criticand justitia, pentru ca aceasta a inceput sa functioneze, ceea ce ii sperie "pe multi infractori, fie ca sunt din politica sau din afara politicii, dar cu bune legaturi in politica".

17:43 Presedintele Traian Basescu a declarat ca de circa doi ani nu a mai fost auzit criticand justitia, pentru ca aceasta a inceput sa functioneze, ceea ce ii sperie "pe multi infractori, fie ca sunt din politica sau din afara politicii, dar cu bune legaturi in politica".

17:41 Seful statului a transmis USL-ului ca l-au "salvat" pe Dan Voiculescu in urma cu doua saptamani, dar ca nu stie daca o vor mai putea face daca nu controleaza justitia, el sustinand ca obiectivul USL este subordonarea acesteia.

17:40 Traian Basescu le-a spus reprezentantilor puterii ca de doua saptamani nu fac decat "o zdruncinare puternica a statului de drept pentru a-l pune la dispozitia USL". El i-a acuzat pe parlamentarii USL ca au inlocuit Avocatul Poporului pentru a putea da Ordonante neconstitutionale.

17:37 Traian Basescu catre USL: Nu aveti o evaluare corecta asupra a ceea ce faceti ori nu va intereseaza

17:30 Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, in plen ca a luat nota de avizul CC si ca s-a bucurat constatand ca in acesta Curtea nu constata nicio abatere a presedintelui care sa justifice suspendarea, asa cum ea este prezentata in articolul 95 din Constitutia Romaniei".

Solicitarea USL privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu a fost citita joi in plenul Parlamentului. Presedintele Basescu a fost prezent la sedinta Camerelor, sustinandu-si punctul de vedere.

Guvernul a modificat referendumul, presedinte demis cu majoritatea voturilor participantilor

Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta Legea referendumului, stabilind ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul țarii, ale cetatenilor participanti.

Potrivit Mediafax, Guvernul arata ca Legea 129/2007, care a introdus principiul majoritatii voturilor care au participat la referendum, a fost supusa deja controlului de constituționalitate exercitat de Curtea Constituționala si ca, prin Decizia 420/2007, CC a constatat ca modificarea articolului 10 din Legea 3/2000 este constitutionala.