Potrivit editiei online a Ziarului Financiar, romanii au cheltuit anul trecut aproape zece milioane de euro pentru noptile de cazare in Viena, ceea ce ii plaseaza inaintea olandezilor si grecilor. Statistica Asociatiei Vieneze de Turism (Wien Tourismus) ii claseaza pe romani pe locul 10 in lume, cu 272.000 de nopti de cazare in Viena, imediat dupa piete importante ca Germania, Austria, Italia, SUA, Marea Britanie, Spania, Franta, Elvetia si Rusia.

Turistii romani au adus venituri mai mari Vienei decat celelalte tari din S-E Europei sau piete importante ca Olanda si tarile din nordul Europei. Aceeasi statistica arata ca turistii romani au cheltuit din ianuarie pana in noiembrie 2009 numai pentru noptile de cazare peste 8,5 milioane de euro, la care se mai adauga costurile pentru cele 38.000 de nopti de cazare din luna decembrie.

Desi recalcularea pensiilor speciale se va face tocmai pentru a evita colap[sul sistemului de pensii, jurnalistii de la Ziarul Financiar demonstreaza cum, pe termen scurt, legea pensiilor va adanci deficitul la bugetul asigurarilor sociale.

Indemnizatiile celor 200.000 de beneficiari de pensii speciale sunt platite in prezent de la bugetul de stat si urmeaza sa fie trecute in plata la bugetul asigurarilor sociale de stat dupa recalculare. Bugetul asigurarilor sociale de stat a inregistrat anul trecut un deficit de 1,5 miliarde de euro.

Potrivit unui calcul ZF, suma totala pe care o cheltuie statul pentru cele 200.000 de pensii speciale este de circa 1 miliard de euro, bani proveniti de la bugetul de stat si care, din 2011 vo trebui asigurati de bugetul de asigurari sociale.

Aproximativ 500.000 de persoane risca sa plateasca in acest an penalitati pentru ca detin circa 2 milioane hectare de terenuri agricole pe care nu le lucreaza. Cifra reprezinta aproximativ 20% din suprafata arabila a tarii noastre. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat ca este un sustinator al ideii de impozitare suplimentara a celor care nu lucreaza suprafetele agricole. El nu a avansat un cuantum al acestui nou bir.

Potrivit ziarului Gandul, ideea nu este noua, fiind mentionata in vara anului trecut si de presedintele Traian Basescu, care a declarat ca subventiile trebuie primite doar de catre agricultorii care isi cultiva terenul, iar cei care il pastreaza nelucrat, "in interes speculativ", ar trebui sa plateasca taxe si penalitati.

Jurnalistii de la Evenimentul Zilei anunta ca pretul gazelor ar putea fi majorat de la 1 martie, citand surse din piata. Cele doua mari companii din domeniul gazelor naturale, E.ON Romania si GDF SUEZ Energy Romania, solicita insistent scumpirea gazelor cu circa 17%. Reprezentantii GDF SUEZ au confirmat de altfel ca sunt in discutii pentru cresterea pretului final in perioada urmatoare.

Cererea lor se bazeaza pe costurile neacoperite din anii precedenti, dar si pe majorarea importurilor din Rusia in aceasta iarna, pentru a face fata consumului crescut, din cauza temperaturilor extrem de scazute. De altfel, Banca Nationala a României (BNR) a luat deja in calcul, in prognoza de inflatie, o scumpire a gazelor de 5% in acest an.