Inca de cand ati coborat din avion este foarte important sa stiti ce optiuni de transport aveti catre oras. Nu va grabiti sa sariti in primul taxi pentru ca asta s-ar putea sa va scoata din buzunar  50 sau chiar 100 de euro din buzunar daca aeroportul e foarte departe de oras. In Bruxelles pe langa taxi, aveti de ales de intre tren si autobuz, care va duc in centrul orasului. Un bilet de tren de la aeroportul Zaventhem costa doar 3 euro. E un pic mai greu de ajuns la peron decat la un taxi, dar in aeroport sunt indicatoare destul de clare.

 Viena are o retea de metrou si autobuze foarte bine pusa la punct. Pentru a va deplasa de la aeroportul vienez Schwechat, care este situat in afara orasului, pana in centru, puteti alege City Airport Train, unul dintre autobuzele liniilor Flughafen-Express, metroul rapid (S-Bahn), Vienna-Airport-Service sau un taxi.

City Airport Train   Vienna-Card circula la fiecare jumatate de ora pe ruta Landstrabe/Wien Mitte - Aeroport, calatoria dureaza 16 minute (o calatorie costa 10 Euro, o calatorie dus-intors 18 Euro - la insotitorul de tren, cu permisul Vienna-Card, costa doar 7,50 Euro), Mai multe informatii gasiti pe site-ul www.cityairporttrain.com

Interesati-va de acasa si de zonele turistice. Vedeti unde anume este localizat centrul vechi al orasului, care sunt principalele monumente si muzee de vizitat. Interesati-va cat costa biletele de intrare. In multe capitale europene exista bilete de transport care va ofera si intrari gratuite la muzee.Pentru a afla mai multe informatii cereti sfatul agentului de turism, folositi forum-urile turistice sau motoarele de cautare pe internet. In general, orasele europene consacrate drept orase de interes turistic, au un Birou de Turism cu toate informatiile necesare. Cautati pretuile pe site-ul Biroului de Turism.

Oriunde in Europa accesul la muzee nu este deloc ieftin, asa ca trebuie sa va pregatiri o suma consistemta in buget pentru asta.

 Un exemplu este capitala Cehiei, supranumita si Orasul celor 100 de turle sau Orasul de Aur. Praga are foarte multe de oferit din punct de vedere al atractiilor turistice. Printre acestea se numara: Orasul Vechi, Orasul Nou, Castelul Praga, Orasul Evreiesc sau Little Quarter.Costurile pentru a vizita aceste obiectivele turistice din Praga ajung la 50-60 de euro/persoana
Pentru a  vizita Orasul Evreiesc, tariful este de 14 euro/persoana. Castelul Praga, nu este nici el destul de ieftin, intrarea fiind de 350 de coronae cehe/persoana, adica circa 13 euro/persoana. Alte obiective turistice mai sunt si Catedrala St. Vitus, Golden Lane (strada alchimistilor), Palatul Regal sau Basilica St. George. Toate obiectivele au program 09:00-18:00, ultima intrare fiind la ora 17:30. 

Este bine sa cunoasteti si la ce distanta se afla hotelul in care veti sta, fata de centrul orasului. Aflati ce mijloace de transport aveti la dipozitie de la hotel catre zonele pe care vreti sa le vizitati. Intrebati agentul de turism despre preturile transportului in comun. Sunt orase in care, la hotel primiti un card valabil pe durata sejurului, prin care aveti gratuitate pentru mijloacele de transport in comun. Geneva este un exemplu in acest sens.

Indiferent unde vreti sa ajungeti in oras si cu mijloace de transport, interesati-va despre orele de trafic aglomerat.
Si cum din vacanta nu ne putem intoarce fara un cadou trebuie sa stiti din timp unde sunt centrele comerciale. In multe cazuri, acestea sunt concentrate, la marginea orasului, sau in afara lui. Cereti sfatul specialistului de turism, cum anume puteti ajunge de la hotel in zonele respective.

La fel de importanta este si localizarea fata de “infrastructura” restaurantelor. Multe informatii folositoare despre preturi si recomandari de restaurante puteti gasi pe forum-urile turistice, din postarile altor turisti romani care au fost in orasul respectiv. De asemenea, puteti intreba agentul de turism sau Biroul de Turism al orasului.  

Daca vrem sa ramanem la Praga o turista recomanda lantul local de restaurant Svejk. Spune ea ca mancarea este foarte bune si destul de ieftina, mai ales, daca optati pentru “meniul zilei”. Un pranz la un asemenea restaurant ajunge se incadreaza intre 8-10 euro/persoana.  

Daca aveti sfaturi din experienta personala de vacanta petrecuta in unele orase europene sau chiar si alte destinatii de vacanta scrieti mai jos in categoria comentarii.