Modelele vizate in tara noastra sunt:

AYGO (productie februarie 2005 – august 2009)

iQ (productie noiembrie 2008 – noiembrie 2009)

Yaris (productie noiembrie 2005 – septembrie 2009)
 
Auris (productie octombrie 2006 – ianuarie 2010)

Corolla (productie octombrie 2006 – decembrie 2009)

Verso (productie februarie 2009 – ianuarie 2010)

Avensis (productie noiembrie 2008 – decembrie 2009)

RAV4 (productie noiembrie 2005 – noiembrie 2009)

Verificarile pe care Toyota Romania le va efectua la masinile rechemate in service vor fi finalizate in 60 de zile.

"Ne cerem scuze pentru disconfortul creat clientilor nostri. Ii asiguram ca, pentru noi, siguranta si satisfactia lor este mai presus de orice. De aceea initiem aceasta campanie preventiva de recall; in acest moment, preocuparea noastra cea mai mare este aceea de a solutiona cat mai urgent si eficient aceasta situatie si de a ne asigura ca toate masinile au fost verificate”, a declarat George Kyriazis, director general Toyota Romania.

Toyota incepe campania de rechemare pentru problemele la sistemul de franare ale masinilor hibrid cu 233.000 de masini in Japonia, si planuieste sa extinda recall-ul in Statele Unite, Europa, Asia si Australia.

In total vor fi rechemate 433.000 de masini hibrid, inclusiv cel mai popular model, Prius, in urma problemelor aparute la sistemul de franare, potrivit Automotive News. Producatorul auto japonez se adanceste tot mai mult intr-o criza de imagine care ii afecteaza vanzarile si il expune la procese.

Cu tot cu rechemarile anterioare, legate de problemele aparute la pedala de acceleratie, Toyota ajunge in acest moment la peste 8,1 milioane de masini chemate in service de pe cinci continente. Numarul depaseste vanzarile globale ale constructorului auto nipon din 2009.

Analistii auto vin cu o explicatie pentru numarul foarte mare de rechemari in service facute de Toyota: "Cresterea rapida a productiei si goana dupa vanzari pentru a castiga cota de piata in cat mai multe piete, au avut un efect direct asupra calitatii", spun ei.

Vanzarile Toyota au scazut in Statele Unite cu aproape 20% in luna ianuarie 2010 comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, ca efect direct al rechemarii in service a milioane de masini cu probleme la pedala de acceleratie.

Constructorul auto japonez a rechemat pentru verificari luna trecuta 2,3 milioane de masini din Statele Unite, dupa ce toamna trecuta a mai chemat in service 4,2 milioane de autoturisme pentru probleme la pedala de acceleratie. Ulterior, comapania  a extins rechemarea in service si in Europa, unde sunt vizate 1,8 milioane de masini. Si, ca si cum nu ar fi fost de ajuns, dupa problemele la pedala de acceleratie, au aparut plangeri din Japonia si Statele Unite cu privire la functionarea defectuoasa a sistemului de franare la ultimul model Prius.

Cert este in momentul de fata faptul ca imaginea Toyota de masina super-fiabila se zdruncina, iar efectele negative in vanzari nu intarzie sa apara. Este asteptata o scadere cu 2 miliarde de dolari a vanzarilor Toyota in acest an.