“ Banii acestia nu ii vom putea recupera sub nicio forma de la autoritati. Drumarii trebuiau sa ajute transportatorii sa poata ajunge la destinatie. O solutie ar fi fost sa fie organizate coloane de 30-40 de camioane in spatele fiecarui utilaj de deszapezire, pentru a putea inainta pe drumurile afectate”, a declarat Augustin Hagiu.

Pierderile vin din penalitatile pe care acestia trebuie sa le plateasca din cauza intarzierilor de livrare. Apoi, multi transporta marfa perisabile care dupa mai multe zile ajunge la destinatie stricata, transportatorul urmand sa plateasca despagubiri. Nu in ultimul rand, consumul mare de combustibil creste costurile companiilor de transport.

Oficialul FORT sustine ca autoritatile trebuiau sa dea prioritate camioanelor incarcate cu marfa si sa opreasca circulatia pentru autoturisme.

“ Transportatorii trebuie sa respecte niste contracte semnate. Ei se angajeaza sa duca la destinatie o cantitate de marfa intr-un anumit timp. Intarzierile se platesc. Spre deosebire, conducatorii auto pot amana plecarea la drum”, afirma oficialul FORT.
Autoritatile au luat , in schimb, masuri de restrictionare a traficului pentru camioane cu masa mai mare de 3,5 tone, pe drumurile afectate de zapada.

Ca reactie, Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) protesteteaza fata de acesta masura pe care o considera discriminatorie in raport cu posesorii de autoturismele.

"UNTRR isii exprima ingrijorarea cu privire la mentinerea practicilor de discriminare a vehiculelor comerciale fata de vehiculele sub 3,5 tone in ceea ce priveste circulatia pe drumurile publice in perioade in care situatia meteorologica ar permite mai degraba circulatia vehiculelor mari decat a turismelor", se arată in comunicatul uniunii.

Reprezentantii UNTRR consideră că ÅŸoferii camioanelor au o experienta de condus mai mare fata de coducatorii vehiculelor cu masa mai mică de 3,5 tone si ca vehiculele comerciale sunt  mai bine pregatite pentru mers pe timp de iarnă decât vehiculele mici.

Ca urmare a ninsorii abundente si a viscolului, traficul rutier a fost restrictionat pe mai multe drumuri nationale, inspecial din sudul si sud-estul tarii.