"Vreau sa confirm ca CE va prezenta in curand optiunile pentru introducerea obligatiunilor zonei euro. Unele dintre acestea vor putea fi introduse in conformitate cu actualul tratat, iar altele vor necesita modificarea acestuia", a afirmat Barroso in Parlamentul European.

Aceste obligatiuni nu vor fi o solutie imediata la toate problemele cu care se confrunta Europa, dar vor veni ca un element de abordare cuprinzatoare, pentru integrarea economica si politica, informeaza Mediafax.

Barroso a subliniat necesitatea adancirii integrarii zonei euro si a adaugat ca pietele financiare vor avea incredere ca zona euro poate rezolva criza datoriilor atunci cand isi va respecta angajamentele.

De ce nu vrea Germania sa salveze zona euro prin emiterea de euroobligatiuni

Ministrul german al Economiei, Philip Rosler, si cel de Finante, Wolfgang Schauble si-au reiterat opozitia fata de lansarea unor obligatiuni comune ale zonei euro, in declaratii acordate presei germane. Acestia sunt de parere ca acoperirea riscurilor altor tari cu euroobligatiuni ar avea ca efect imediat cresterea dobanzilor in Germania, cu efecte dramatice asupra cresterii economice.

Rosler a aratat ca euroobligatiunile sunt un semnal prost adresat economiilor nationale ale caror finante se afla intr-o situatie precara.

Ministrul de Finante, Wolfgang Schauble, membru al partidului CDU al cancelarului Merkel, a explicat pentru Die Welt ca euroobligatiunile sunt in prezent sinonime cu "o reducere cu mari discrepante a dobanzilor in diferitele tari membre".