Paradoxal, tara din zona euro care a avut cea mai mare crestere economica pe trimestrul al doilea a fost statul care nu are guvern de un an si trei luni si care nu a luat nicio masura de austeritate – Belgia, scrie Business Insider.

PIB-ul Belgiei a crescut cu 0,7% in trimestrul al doilea.

Analistul economic John Lanchester explica si de ce:

“In absenta unui guvern care sa aiba mandat pentru a adopta masuri de austeritate, in sectorul public din Belgia s-a cheltuit la fel de mult ca inainte de criza, de aceea cresterea economica a continuat. Asadar se pare ca, in actuala criza economic ape care o traversam, cel mai bun guvern este sa nu ai guvern deloc.”

Lipsa taierilor de cheltuieli din sectorul public a dus la mentinerea aceluiasi nivel al investitiilor si la pastrarea puterii de cumprare a consumatorilor.

Tarile din UE care au mai avut crestere economica in trimestrul al doilea sunt Italia (0,3%), Republica Ceha (0,2%), Spania (0,2%), Marea Britanie (0,2%) si Germania (0,1%). Economia Frantei a stagnat in aceeasi perioada.

Citeste si:

Inima Uniunii Europene ar putea inceta sa mai bata. Ce tara e posibil sa dispara de pe harta si cine-i vrea teritoriul

Roubini: "Exista o probabilitate de 60% sa ne confruntam cu o noua recesiune in 2012". Ce puteri ar putea fi atinse de saracie VIDEO

Lectia de economie a Chinei. Ce metoda a gasit Beijingul pentru a creste puterea de cumparare a chinezilor