Prioritatea este in continuare punerea rapida in practica a acordurilor din 21 iulie ale liderilor euroeni, care au aprobat in principiu un al doilea plan de salvare a Greciei, de aproape 160 de miliarde de euro, dar discursurile au evoluat.

In particular, guvernele europene evoca ipoteza unui default (incapacitate de plata) radical al Greciei.

Aceste scenariu "este in prezent inevitabil", crede Pascal Canfin, eurodeputat ecologist specializat in probleme financiare, in conditiile in care statul elen se afla intr-o recesiune care agraveaza planurile de austeritate cerute de creditorii internationali in schimbul ajutorului financiar.

Intr-o astfel de ipoteza, Grecia trebuie sa renunte la respectarea unor obligatii financiare care sa reduca, potrivit unor analisti, la jumatate datoriile de 350 miliarde de euro.

Cancelarul german Angela Merkel a subliniat, marti, ca "prioritatea absoluta trebuie sa fie evitarea unui default necontrolat al Greciei", reiterand afirmatiile ministrului Economiei, Philip Rosler, care a evocat un posibil faliment controlat al tarii.

Un faliment bine controlat al Greciei este astfel de preferat unui faliment subit cu consecinte incerte, care s-ar propaga in alte tari fragile, mai importante, precum Italia si Spania.

Polonia, care asigura presedintia Uniunii Europene pana in 2011, a sugerat marti ca Grecia sa se inspire din experienta sa avuta la iesirea din comunism, cand a negociat reducerea la jumatate a datoriilor cu Clubul de la Paris.

Un default ordonat al Greciei ar implica noi negocieri cu creditorii privati (banci, fonduri de investitii), care tocmai au acceptat reducerea cu 21% a valorii obligatiunilor elene detinute, in cadrul celui de-al doilea plan de sprijin. Pierderile care ar fi suportate de acesti creditori in eventualitatea defaultului ar fi mai mari.

Alta dauna colaterala ar fi retrogradarea ratingului Greciei, care ar face imposibila revenirea statului elen pe pietele financiare o lunga perioada de timp, poate chiar un deceniu, asa cu s-a intamplat in cazul Argentinei.

Citeste si:

"A doua sansa" pentru parinti. Adultii se intorc in banci sperand la un job mai bine platit

Retailerii fac mii de angajari in supermarketuri. Ce joburi ofera Real, Mic.ro sau IKEA