Merkel tine cu dintii de Grecia: "Iesirea din zona euro trebuie evitata cu orice pret". Atena, la un pas de a intra in incapacitate de plata
Europa face tot posibilul pentru a ajuta statul elen sa evite intrarea in incetare de plati, a declarat, marti, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, avertizand ca iesirea Greciei din zona euro ar cauza un "efect de domino" si trebuie evitata cu orice pret.
Pe de alta parte, increderea investitorilor in statul elen este aproape de zero. Probabilitatea ca Grecia sa intre in default (incapacitate de plata) in urmatorii cinci ani este plasata la 98%, conform pietei derivatelor credit default swap (CDS) pe datoria guvernului elen, scrie Bloomberg.
"Folosim toate instrumentele pe care le avem pentru a preveni asa ceva. Trebuie sa evitam orice proces turbulent in privinta euro", a afirmat Merkel la postul de radio RBB, intrebata daca intrarea Greciei in incetare de plati ar condamna euro.
Merkel a numit "istorica" provocarea pe care o are de depasit Europa si a adaugat ca trebuie facut totul pentru a mentine zona euro intacta "deoarece s-ar inregistra efecte de domino foarte rapid".
Probabilitatea ca Grecia sa intre in default este plasata de investitori la 98%
Probabilitatea ca Grecia sa intre in default (incapacitate de plata) in urmatorii cinci ani este plasata de investitori la 98%, conform pietei derivatelor credit default swap (CDS) pe datoria guvernului elen.
"Toata lumea ia in calcul un default pe termen scurt si cred ca va fi un eveniment dur. E clar ca acest program de austeritate nu functioneaza", comenteaza un analist, citat de Bloomberg.
Asigurarea fata de eventualitatea default-ului a unui imprumut pe cinci ani de 10 milioane de dolari catre Grecia a atins marti un nou nivel record, de 5,8 milioane de dolari in avans si alte 100.000 de dolari pe an pe piata CDS, in urcare de la recordul anterior, de 5,5 milioane de dolari, atins vineri.
Promisiunile premierului George Papandreou si ale guvernului elen de a respecta tintele fiscale care conditioneaza programul de finantare externa convenit cu UE si FMI si-au pierdut recent din credibilitate, dupa ce o misiune a inspectorilor institutiilor financiare internationale la Atena a constatat ca deficitul bugetar a crescut cu 22% in primele opt luni ale anului.
Probabilitatea de default a Greciei este bazata pe un model standard de estimare care presupune ca investitorii ar recupera 40% din valoarea nominala a obligatiunilor daca statul elen nu va reusi sa-si respecte obligatiile.
Guvernul grec estimeaza ca economia se va contracta cu peste 5% in acest an, fata de prognoza de -3,8% inaintata de Comisia Europeana. Masurile severe de austeritate adancesc recesiunea, in care a intrat tara in urma cu trei ani.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: