Rovana Plumb a precizat ca a avut trei intalniri de lucru privind taxa de prima inmatriculare. Ministrul a precizat ca din grupul de lucru fac parte reprezentanti din Ministerul Economiei, Ministerul de Finante, Ministerul Transporturilor, Registrul Auto Roman si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.

"Deocamdata doar analizam, dar mesajul dat colegilor din grupul tehnic este ca trebuie sa tina cont ca in Romania sunt sase milioane de oameni care sunt in pragul saraciei si trebuie sa venim in sprijinul lor", a spus ministrul Mediului, citat de Mediafax.

Rovana Plumb a explicat ca in cazul taxei auto se va tine cont de normele europene. "Vom merge pe o varianta care este in acord cu normele europene. Nu trebuie sa inventam noi apa calda. Vom tine cont de normele europene si le vom adapta specificului nostru", a precizat ministrul Mediului.

Incepand din acest an, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule este redusa cu pana la 25%.

In acelasi timp, in luna ianuarie, Guvernul a decis ca taxa de prima vanzare a masinilor inmatriculate inainte de 2007 sa fie suspendata pana la inceputul anului viitor, urmand ca persoanele care au platit deja aceasta taxa sa primeasca banii inapoi.

In ordonanta de suspendare a taxei auto de prima vanzare se arata ca, prin aceasta masura, bugetul Fondului pentru mediu a fost privat de 336 milioane lei, reprezentand veniturile care ar fi fost obtinute prin impunerea la plata a tuturor autovehiculelor inmatriculate rulate, pentru care este transcris dreptul de proprietate. O alta pierdere de venituri, estimata la 240 milioane lei, era indicata din reducerea valorii taxei auto cu pana la 25%.

Taxa auto a fost introdusa de Guvern in luna aprilie 2008, fiind calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza capacitatii cilindrice si emisiilor de dioxid de carbon.

In 2009, pe fondul scaderii drastice a numarului de inmatriculari auto, incasarile statului din taxa de poluare pentru autovehicule au fost de aproximativ 630 milioane lei, cu peste un miliard de lei mai putin decat indicau estimarile initiale.

Pentru anul trecut, pe fondul majorarii taxei, Guvernul a estimat incasari din taxa auto de aproximativ doua miliarde lei, cu 437,5 milioane lei peste prognoza veniturilor atrase din aceasta sursa in 2010 si de trei ori mai mult decat incasarile inregistrate in 2009.

Pentru anul trecut, Guvernul a majorat cuantumul taxei auto in medie cu 45-50%, dar cu o crestere dubla sau aproape tripla pentru vehicule poluante.

Reprezentanti ai unor companii din piata de profil au apreciat atunci ca o crestere a nivelului taxei de poluare va duce la diminuarea drastica a importului de masini second hand, intensificandu-se astfel comertul prin dealeri, cu vehicule rulate deja inmatriculate in tara.