"Anul acesta avem un buget mult mai mic la fondul de mediu, de aceea suntem in imposibilitatea de a suplimenta fondurilor alocate programului Rabla, de exemplu. Suntem nevoiti ca programul care a inceputul anul acesta sa se termine la cota alocata pana acum, pentru ca nu mai avem resurse financiare sa suplimentam", a declarat Korodi Attila, intr-o conferinta de presa.

Programul Rabla editia 2012 a inceput in urma cu nici o Luna, fondurile destinate acestuia putand acoperi casarea a 30.000 de masini vechi. In mai putin de o luna, conform statisticilor Ministerului Mediului, au fost acoperite costurile pentru scoaterea din uz a aproape 12.000 de masini, mai exact 11.927.

Si anul trecut programul Rabla a inceput initial cu o alocare bugetara suficienta pentru casarea a 30.000 de masini. In 2010 insa el a fost suplimentat, astfel incat s-a obtinut casarea a 189.323 de masini, iar in 2011 fondurile au acoperit scoaterea din uz a 116.644 de masini.

Intr-un interviu acordat la inceputul saptamanii, ministrul Mediului vorbea despre dificultatile financiare de la Fondul de Mediu pentru anul in curs.

Ministrul Mediului declara in interviu ca pentru el este important sa ofere o derulare cat mai corecta a proiectelor care sunt finantate de fondul de mediu, intrucat anul acesta va lucra cu buget mult mai mic in comparatie cu anii trecuti la fondul de mediu.

Potrivit ministrului, dificultatile financiare de la fondul de mediu au aparut dupa ce, printr-o decizie guvernamentala, surplusul de bani din anii trecuti a fost blocat.

"Avem in conturile administratiei banii de anul trecut, luam si dobanda pe ei, insa nu avem voie sa-i folosim din ratiuni de mentinere in limite normale a deficitului bugetar", a declarat, azi-dimineata, Gheorghe Popescu, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu.

Si ministrul Korodi Attila a declarat, in conferinta de presa, ca decizia Guvernului are legatura cu limitarea cheltuielilor bugetare in anul 2012. "Este o decizie a guvernului, nu apartine ministerului sau ministrului Mediului. Sunt ratiuni bugetare, lucruri care tin de incadrarea intr-o anumita limita a cheltuielilor pentru acest an", a spus Korodi.

Atat ministrul, cat si seful AFM au tinut sa intareasca faptul ca bani exista si ca destinatia lor nu va fi schimbata. "Speram ca, la un moment dat, probabil la jumatatea acestui an, cu ocazia unei rectificari bugetare, sa prim fonduri suplimentare. Nu de la buget, ci sa ni se permita sa cheltuim din acesti bani aflati in conturile AFM", a explicat Korodi.

Pe langa programul Rabla, si programul Casa Verde va avea dificultati in derulare in 2012.

"Suntem nevoiti sa nu deschidem o noua sesiune a programului Casa Verde, anul acesta, ne concentram eforturile financiare pentru acoperirea cheltuielilor si plata sumelor in urma investitiilor facute anul trecut in acest program", a mai explicat oficialul.