Rovana Plumb a declarat ca a fost analizata posibilitatea ca pana la sfarsitul lunii iunie sa se finalizeze procedura de punere pe piata, suplimentar, a 15.000 de tichete in programul Rabla, precizand ca acestea vor putea fi utilizate dupa 1 iulie.

Ministrul Mediului a mai spus ca cele 15.000 de tichete din prima etapa au o valoare totala de 57 de milioane de lei. Totodata, ministrul a anuntat ca programul Rabla va continua, intrucat se considera ca acesta este in sprijinul cetatenilor, iar dupa rectificarea bugetara vor mai fi puse pe piata alte 15.000 de tichete.

Intrebata care este sursa de finantare pentru aceste tichete, ministrul Rovana Plumb a spus ca a fost facuta o analiza si s-a stabilit ca banii pot fi luati din alte surse din Administratia Fondului de Mediu. Demnitarul a precizat ca s-a decis ca pentru o perioada sa fie suspendata finantarea pentru parcuri in sate si comune.

Rovana Plumb a mai spus ca masinile electrice si hibrid vor fi mentinute ca si capitol separat in programul Rabla. Intrebata cum comenteaza afirmatia unor organizatii neguvernamentale care au sustinut ca Rabla nu este un program de mediu, ci pentru subventionarea companiilor auto, ministrul Mediului a precizat ca Guvernul din care face parte s-a angajat sa creeze locuri de munca si sa asigure garantii privind protectia mediului. In opinia sa, programul Rabla face acest lucru prin faptul ca reduce emisiile poluante.

Programul Rabla editia 2012 a inceput in luna aprilie pentru persoane fizice, fondurile destinate acestuia putand acoperi casarea a 30.000 de masini vechi. In mai putin de o luna, conform statisticilor Ministerului Mediului, obtinute de Mediafax, au fost acoperite costurile pentru scoaterea din uz a aproape 12.000 de masini, mai exact 11.927.

Bugetul prevazut initial de Administratia Fondului de Mediu pentru editia 2012 a programului Rabla este de 114 milioane de lei, suma din care poate fi acoperita scoaterea din uz a 30.000 de masini mai vechi de zece ani. Valoarea voucherului a ramas aceeasi in 2012 ca si in anii trecuti. La cumpararea unei masini noi pot fi utilizate trei astfel de vouchere.

Si anul trecut programul Rabla a inceput initial cu o alocare bugetara suficienta pentru casarea a 30.000 de masini. In 2010 insa el a fost suplimentat, astfel incat s-a obtinut casarea a 189.323 de masini, iar in 2011 fondurile au acoperit scoaterea din uz a 116.644 de masini.

Romanii care au masini mai vechi de zece ani pe care doresc sa le duca la casat in schimbul voucherelor valorice pentru programul Rabla pot merge la REMAT-uri pentru a le valorifica.

Conform reglementarilor, proprietarii de masini mai vechi de zece ani dar obligatoriu in stare de functionare trebuie sa mearga la REMAT-uri cu actele de proprietate si cu documentele de la politie din care sa rezulte radierea lor din circulatie. In baza acestor documente, masina veche este casata, in schimbul ei proprietarul primind un tichet cu valoarea de 3.800 de lei.

Proprietarii de tichete fie le pot folosi la cumpararea unei masini noi, fie le pot vinde pe piata libera.

In ultimii doi ani, prin programul Rabla au fost casate peste 300.000 de masini uzate si au fost cumparate putin peste 100.000 de masini noi, 40.000 dintre acestea fiind de productie romaneasca, potrivit datelor Ministerului Mediului.