Dispozitivul a fost montat, deocamdata, pe autobuzele unei firme de transport din Alba Iulia. Va ajunge si la autoturisme, cand vor fi gata toate autorizatiile.

Inventatorul este un barbat din Deva, care a vrut sa demonstreze ca masinile pot consuma mai putin combustibil.

"Primul filtru l-am realizat in urma cu zece ani, dar abia acum am avut posibilitatea sa-l implementez pe motoare pe mare litraj", a povestit inventatorul Corneliu Birtok Baneasa.

Cand va reusi sa omologheze filtrele si pentru autoturisme, pretul va fi de aproximativ de 250 de lei. Pana acum barbatul a reusit sa vanda inventia unei firme de transport, iar dispozitivul este folosit doar pe autocare. Soferii sustin c-au consumat mai putin.

"Inainte aveam nevoie la doua saptamani de 1.110 de litri de carburant, iar acum, dupa ce a fost montat, avem nevoie de 900 de litri de carburant. Economia este semnificativa, mai ales la flota de autobuze care o detine firma", a povestit Florin Borza, reprezentantul unei firme de transport.

Pentru un autobuz, economia de carburant intr-o luna depaseste 2.400 de lei, adica peste 400 de litri de motorina, sustin reprezentantii firmei. Iar filtrul ar mari si puterea motorului.

Firma de transport intentioneaza sa monteze astfel de dispozitive pe toate cele 120 de autobuze pe care le are in dotare.