Azerii au deschis primele 11 benzinarii in judetele din nord-estul tarii, insa in urmatorii trei ani vor sa se extinda in toata tara. Au intrat cu cele mai mici preturi din piata, chiar daca deocamadata se aprovizioneaza tot de la rafinariile din Romania.

Azerii spun ca preturile pot sa scada si mai mult in viitor, cand vor veni cu petrol din Azerbaidjan. Petrolul se duce cu vaporul la rafinaria pe care o au in Turcia, iar de acolo ajunge la Constanta.

Din februarie pana in prezent, carburantii s-au scumpit la pompa cu aproape 50 de bani. Scumpirea nu poate fi justificata, asa cum sustin companiile petroliere, prin majorarea preturilor titeiului pe piata internationala sau prin cresterea cursului dolarului. Si asta pentru ca atat dolarul, cat si pretul petrolului sunt acum la aceleasi valori ca in urma cu 8 luni. 

Datele statistice arata ca, de la inceputul anului pana acum, carburantii s-au scumpit in medie cu 8 procente, iar cifra de afaceri a petrolistilor nu are de suferit, ci a crescut cu aproape jumatate de procent.