Tranzactia anului? Gazprom intra in Romania prin achizitia a 130 de benzinarii OMV Petrom. Chiar Basescu a spus ca in spatele OMV ar fi si rusii
Petrom, cea mai mare companie locala, este in negocieri cu sarbii de la NIS, controlati de Gazprom, pentru vanzarea a 130 de unitati. Petrom, companie controlata de austriecii de la OMV, analizeaza varianta vanzarii a circa 130 de benzinarii, aproape un sfert din intreaga sa retea de distributie a carburantilor.
Potrivit unor surse din piata, producatorul de petrol si gaze local este chiar intr-un proces de due diligence cu sarbii de NIS, grup petrolier controlat de rusii de la Gazprom, dar nu se stie daca acest proces va rezulta si intr-o tranzactie, noteaza Ziarul Financiar.
Reprezentantii Petrom nu au comentat pe marginea acestei informatii pana la inchiderea editiei.
In mod normal, investitia intr-o benzinarie se ridica la aproximativ 1 milion de euro, ceea ce inseamna ca valoarea acestei tranzactii, in cazul in care ea ar fi finalizata, ar putea ajunge la circa 100 de milioane de euro.
Informatia vine in contextul in care, saptamana trecuta, noul sef al OMV, Gerhard Roiss, cel care l-a inlocuit dupa un mandat de aproape un deceniu pe omul care a cumparat Petrom, Wolfgang Ruttenstorfer, a anuntat ca pana in 2014 austriecii vor renunta la active de un miliard de euro din segmentul de rafinare si marketing la nivel de grup.
Daca in ceea ce priveste segmentul de rafinare Roiss a declarat ca investitiile in Petrobrazi, singura rafinarie care mai functioneaza in portofoliul Petrom dupa inchiderea Arpechim, vor continua, pe partea de marketing seful OMV a precizat doar ca vrea ca Petrom sa-si pastreze pozitia de lider de piata.
In prezent, prin cele aproximativ 550 de benzinarii Petrom controleaza o cota de piata de circa 40%, urmatorii clasati fiind Rompetrol si Lukoil.
Totodata, Roiss a evitat sa raspunda cand a fost intrebat care sunt pietele, din cele 13 in care OMV este activ, la care grupul intentioneaza sa renunte pana in 2014.
In Romania, in ultima perioada doua companii petroliere si-au anuntat intentia ferma de extindere: azerii de la SOCAR si sarbii de la NIS, companie care este controlata de rusii de la Gazprom.
Pe acelasi subiect: