"Anul trecut am avut un an agricol destul de prost, iar anul acesta, cu o productie foarte mare la grau, secara, orz, agricultorii vor incasa urmare a lipsei certificatelor de depozit, cel mult cat au incasat anul trecut, intr-un an foarte prost. Deci mi se pare strigator la cer", a afirmat Traian Basescu

"Ar fi fost cu totul alta capacitate de negociere a producatorilor agricoli romani daca Guvernul nu ar fi desfiintat certificatele de depozit", a adaugat Basescu. 

El a aratat ca, daca producatorii si-ar fi lasat productia in depozite si ar fi luat credite de la banci in baza acelor certificate, nu ar fi ramas in prezent la mana achizitorilor, care cumpara cu preturi scazute, cum ar fi 147 euro tona de grau. 

"Neasigurand la fondul de garantare resursele necesare pentru certificatele de depozit, Guvernul i-a lasat pe producatorii agricoli romani dezarmati in fata achizitorilor de productie agricola. Eu nu pot sa spun decat ca ori este proasta guvernare, ori ministrul Agricultorii, care trebuia sa il informeze pe premier de consecinte, a vrut sa ii favorizeze pe achizitori. (...) Cred ca este o greseala si imi pare rau ca trebuie sa o spun public: Guvernul are o mare responsabilitate in sabotarea agricultorului roman in anul acesta. Nu mai vorbesc si de subventia la motorina!", a sustinut Traian Basescu. 

De asemenea, presedintele a afirmat ca sunt 4-5 mari firme straine care domina piata achizitiilor de cereale si a afirmat ca acest lucru ar trebui cercetat de Consiliul Concurentei, pentru ca diferentele intre preturile de achizitie sunt foarte mici, de un euro la tona de grau. 

"Oare aceasta cartelizare nu ar trebui observata si de Guvern si de Consiliul Concurentei?", a spus Basescu, care a dat exemplul vanzarii in Egipt de grau romanesc cu 197 de euro tona, fata de 147 euro pe tona la pretul de achizitie de la producatorul din tara, diferenta de 50 euro fiind considerata de acesta "foarte mare".

Replica premierului Ponta

Presedintele Traian Basescu "pune pile" permanent, in privat si in public, pentru sponsorii sai, marii baroni din agricultura, ceea ce denota interese meschine si ilegale, a afirmat premierul Victor Ponta, cerand ministrilor sa nu cedeze unor astfel de demersuri. 

"Presedintele tot timpul pune pile, in privat si in public, pentru sponsorii sai, marii baroni din agricultura, care trebuie sa-i sponsorizeze lui activitatile politice. Nu vreau sa cedati absolut deloc, aveti sprijinul meu total, lasati-i pe Radulescu si pe ceilalti sa se planga la presedinte, noi ne gandim la toti agricultorii din Romania, nu la aia 3-4 care ii sponsorizeaza campania presedintelui. Foarte bine, cu cat este mai suparat, cu atat mai bine", a spus Ponta ministrilor, in sedinta de guvern. 

Reactia ministrului Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a intervenit spunand ca certificatele de depozit au fost intr-adevar suspendate, din cauza unor probleme aparute anul trecut, in perioada in care comisia responsabila de acordarea acestor certificate era condusa, in calitate de secretar de stat, de catre actualul consilier prezidential Adrian Radulescu.