Andrei Barbu are 30 de ani si a pus pe picioare o ferma de legume aproape de Urziceni. Este IT-ist si a intrat in agricultura alaturi de un arhitect, un psiholog si un economist. Au strans 60.000 de euro, banii lor, pentru a porni afacerea, iar pana acum au primit 15.000 euro de la stat din banii trimisi de Uniunea Europeana pentru programul "Instalarea tinerilor fermieri".

"Constrangerile privind accesarea fondurilor europene sunt atat de mari incat nu iti permit sa te mulezi pe cererea pietei. Primesti o suma de bani, dar iti amputeaza sansa de a fi in acord cu piata pe o distanta de 5 ani. Daca acum 5 ani decideai sa pui ceva, astazi nu mai intereseaza pe nimeni, daca piata iti cere altceva"
, explica tanarul fermier.

Programul poate fi accesat de cei care au pana in 40 de ani. Varsta reprezinta insa cel mai mic impediment. Eliminatorii sunt planul de afaceri si banii de acasa, necesari pentru cumpararea sau arendarea unui teren agricol pe o perioada de cel putin 5 ani.

Suma maxima care poate fi accesata este de 40.000 de euro si se acorda in doua transe. Daca fermierul se incadreaza pentru valoarea maxima, in prima faza primeste de la UE 24.000 de euro. Iar dupa trei ani, daca a indeplinit planul de afaceri, primeste si restul sumei.

Suma alocata pentru perioada 2007-2013 a fost de aproximativ 330 milioane de euro. Pentru a accesa acesti bani au depus proiecte 22.500 de tineri. Dintre acestia insa, mai putin de jumatate au primit si finantare. Alte cateva mii se afla pe lista de asteptare.