La 19 ani, Florin a decis ca vrea sa continue traditia familiei si sa dezvolte ferma infiintata de tatal sau in urma cu  noua ani in Calarasi. Tanarul nu are bani suficienti si ar vrea sa aplice pentru fonduri europene, dar pentru ca are nevoie de o diploma, va face pasul abia dupa terminarea Facultatii de Agricultura, la care a intrat in acest an.

Florin Iliuta- tanar fermier: ''Am vazut de mic, stiu ce inseamna agricultura, imi place si ma gandesc mai tarziu sa deschid si o brutarie''

Cu aceleasi planuri pornesc la drum si alti tineri fermieri care viseaza sa extinda afacerile parintilor.

Zona de sud a Romaniei este recuoscuta pentru micile afaceri de familie in domeniul agriculturii. Urmasii celor care le-au pus pe picioare le pot dezvolta cu bani europeni. Conditia este sa aiba studii de specialitate.

Iar asta poate inseamna o diploma de liceu agricol sau o licenta in Zootehnie ori Agricultura. Asa se explica faptul ca sute de candidati s-au batul pe locurile puse la dispozitie de universitatile de profil, care au cerut marirea planului de scolarizare.

Sorin Campeanu- rector USAMV Bucuresti: ''Interesul este tot mai crescut de la an la an, avem 308 candidati care au vrut sa plateasca taxa chiar daca nu mai sunt locuri''.

Asadar, ce ii atrage pe tineri catre acest domeniu ? Uniunea Europeana vrea sa incurajeze dezvoltarea agriculturii si a adoptat un plan de masuri pentru tinerii fermieri. Reglementarile au fost adoptate in urma cu o luna si in Romania, dar sunt valabile doar pentru cei care au un teren pe care il lucreaza sau o ferma pe care trebuie sa o modernizeze. Diploma le poate aduce bani mai multi.

Achim Irimescu - secretar de stat pentru Fonduri Europene Ministerul Agriculturii: ''Prevede posibilitatea cresterii cu 25% a subventiilor directe pentru tinerii fermieri in primii 5 ani de la stabilirea in agricultura. Pentru perioada viitoare avem intentie, dar inca avem in analiza, posibilitatea sa crestem suma la 70.000 de euro''

Pana acum, tinerii fermieri au accesat aproape jumatate de miliard de euro prin Programul de Dezvoltare Rurala. Fiecare a primit cel mult 40.000 de euro ca sa-si cumpere utilaje. Astfel de masuri sunt necesare, spun oficialii din Agricultura, avand in vedere ca la nivel european doua treimi dintre fermieri au peste 55 de ani.