Dolj

Anul acesta, in tot sudul tarii, rosiile mari si carnoase se zbarcesc pe tarla. Anul trecut tot aici se strica varza.

"Nu avem cui sa le dam, cui sa le dam ? Nu merge vanzarea. A fost productie, dar daca nu a mers pretul. Degeaba, nu am facut nimic, nu am scos nici banii pe folie", spune un agricultor.

In localitatile din jurul orasului Calafat, la fel ca in multe alte locuri din tara, nu exista niciun depozit, iar fabrica de conserve care putea sa preia productia s-a inchis.

Intr-un haos desavarsit si fara niciun ajutor din partea directiilor agricole, taranii n-au reusit sa-si faca asociatii performante sau o strategie de productie.

Cei mai multi stau resemnati toata ziua cu marfa in soare.

Liliana Zbarcea, producator: "Unde sa le vindem daca nu se vand ? Le dau cu zero virgula trei lei, 30 de bani kilogramul"

Buzau

Tot in sud, la Buzau, e durere. Solariile legumicultorilor sunt pline cu rosii. O productie mare inseamna insa preturi mici. Multi spun ca vor lasa rosiile sa se usuce pe tulpina pentru ca investita nu merita.

Gheorghe Valeanu, legumicultor: "Nu le mai muncesc, nu le mai plivesc. Le lasa sa putrezeasca acolo".

Galati

Pe de alta parte, marii procesatori nu dau semne ca ii interseaza problema. La Tecuci, la una dintre cele mai mari fabrici de conserve de legume din tara, contractele cu furnizorii de tomate au fost incheiate inca de la sfarsitul anului trecut, la un pret si pentru anumite cantitati negociate in acel moment.
 
Incredibil, cine credeti ca ne cumpara, totusi, rosiile ? Vecinii bulgari a caror tara era, candva, gradina Europei. Pentru ca, la fel ca si la noi, statul nu-i sprijina pe agricultori, peste Dunare productia de legume a scazut cu 70%.

Preturile prea mici ale legumelor romanesti i-au infuriat pe taranii bulgari, dupa ce multi clienti de peste Dunare au venit sa cumpere din pietele romanesti. Acestia au amenintat chiar ca vor bloca podul de la Calafat.