"Prin atingerea obiectivelor, Romania ar putea sa exporte produse alimentare in valoare de 40-50 miliarde de euro", a afirmat presedintele Romaniei.

"Romania este astazi o importatoare de alimente si o exportatoare de materie prima", a precizat Valeriu Steriu, presedintele Comisiei prezidentiale pentru agricultura.

"Pamantul a devenit nou aur, iar alimentul, noul petrol", a spus si Cristian Hera, vicepresedintele Academiei Romane.

Radiografia prezentata astazi la Cotroceni se doreste a fi o poza la zi a agriculturii romanesti, dar mai ales un document cu solutii.

La capitolul "probleme", presedintele si membrii Comisiei de la Cotroceni au amintit de faramitarea terenurilor agricole, subfinantarea acestui domeniu si lipsa invatamantului de specialitate pentru cei care lucreaza pamantul.

Sansa unui sol fertil pe care il avem nu poate compesa decalajele fata de agricultura Frantei, spre exemplu. Tocmai de aceea, Traian Basescu a cerut Guvernului sa aduca in Romania cat mai multi bani din cele 19 miliarde de euro puse la dispozitia agriculturii noastre de Uniunea Europeana, in urmatorii 6 ani.

Raportul de 248 de pagini al Comisiei prezidentiale pentru agricultura va fi supus dezbaterii publice, timp de o luna. Apoi, presedintele va invita partidele politice sa semneze si sa-si asume implementare unei strategii comune pentru o agricultura moderna.