Trei ani au trecut de la prima rosie plantata de fratii Ilie, in satul Gradina, din judetul Constanta. Startul l-a dat fratele cel mare, care lucra ca agent de paza in port si pe baza salariului de 1000 de lei a luat un credit de 20.000 de lei. Impreuna au ridicat doua sere cu rosii in curtea mamei.

Initial, certificatul de legume ecologice nu i-a ajutat la vanzarea legumelor pentru ca in Romania nu exista o retea de desfacere pentru asemenea produse si nici exportul nu este bine pus la punct.

Acest lucru nu i-a descurajat insa pe cei doi frati, chiar daca au batut pietele din Constanta cu marfa in brate.

In primul an, cu profitul obtinut, si-au intretinut familia si au achitat o parte din credit. Anul urmator, cu 10.000 de euro obtinuti din fonduri nerambursabile au mai ridicat un solar, asa ca si profitul s-a triplat si au amortizat toata investitia. Dupa trei ani, au reusit sa vanda peste 20 de tone de legume si au facut profit de peste 10.000 de dolari.

In cazul legumelor crescute cu substante chimice, investitia este la jumatate iar profitul apare din primul an. Bineinteles ca in ambele situatii se adauga si foarte multa munca.

Un alt model de afacere cu legume bio. Ferma, magazin de desfacere si restaurant

"In mare parte, legume bio exista doar in import, nu am gasit producatori din Romania care sa ne livreze. Ce avem - sunt cativa producatori care sunt in perioada de conversie a pamantului care dureaza in jur de trei ani", spune un manager de magazin.

Daca fratii ILie vand rosiile bio cu 2 lei kilogramul, proprietarul acestui magazin le ia din alte tari cu 23 de lei kilogramul. 

Pe langa legume, la magazin proprietarul aduce si lapte, 50 de litri zilnic, si gaini bio de la ferma lui.

Si pentru ca afacerea s-a dezvoltat, de curand omul a pus pe picioare si restaurantul cu produse bio.

Cei care au inteles cat loc liber este pe aceasta piata pot primi un ajutor de la Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura, care se acorda in functie de hectarele cultivate.