"În urma analizei din care au rezultat întârzieri nejustificate şi un slab management al conducerii CNAIR în implementarea proiectelor de infrastructură de transport şi având în vedere determinarea Guvernului de a nu mai admite întârzieri în realizarea investiţiilor, prim-ministrul Viorica Dăncilă a cerut ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, revocarea lui Narcis Neaga din funcţia de director general interimar al CNAIR", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, decizia vine după ce premierul a cerut Departamentului pentru dezvoltarea, promovarea şi monitorizarea proiectelor de investiţii în infrastructură o analiză referitoare la stadiul mai multor proiecte de investiţii în infrastructura de transport.

"Astfel, premierul a solicitat explicaţii cu privire la întârzierile de proiectare şi execuţie pentru tronsoanele 2 şi 3 ale autostrăzii Sibiu - Piteşti, precum şi la întârzierea lansării procedurii de execuţie pentru tronsonul 4 al aceluiaşi proiect. Totodată, şeful Executivului a cerut să îi fie prezentate explicaţii cu privire la faptul că nu a fost relansată procedura de licitaţie pentru execuţia secţiunilor 3 şi 4 din drumul expres Piteşti - Craiova, ca urmare a contestării procedurilor iniţiale. În acelaşi timp, prim-ministrul şi-a exprimat ferm nemulţumirea legată de faptul că actuala conducere a Companiei Naţionale pentru Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a dezinformat în legătură cu stadiul lucrărilor pentru loturile 3 şi 4 ale autostrăzii Lugoj - Deja, asumate a fi finalizate la sfârşitul anului 2018", se precizează în comunicatul citat.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, înfiinţarea Departamentului pentru dezvoltare, promovare şi monitorizare a proiectelor de investiţii în infrastructură, după ce premierul Viorica Dăncilă a declarat că ia în calcul crearea unui astfel de departament care să funcţioneze în subordinea prim-ministrului României.

Întrebată dacă îl va elibera din funcţie pe Narcis Neaga, directorul CNAIR, premierul Viorica Dăncilă a declarat că ia în calcul acest lucru, având în vedere că nu s-a mai deschis circulaţiei niciun kilometru de autostradă, în România.

Iau în calcul şi acest lucru, eliberarea din funcţie a domnului Neaga. Legat de autostrăzi, voi face un departament pentru infrastructură, pentru investiţii, în subordinea primului ministru. Pentru că văd că fiecare au venit cu promisiuni, au spus că facem 100 de kilometri, facem 60 de kilometri. Nu pot să îmi asum până nu voi face acest departament şi în fiecare săptămână membrii departamentului vor veni cu raportări asupra obiectivelor”, a declarat prim-ministrul săptămâna trecută.

Narcis Neaga a fost numit la conducerea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în 12 mai 2018. Neaga a mai ocupat poziţia de director general al CNADNR în perioada 2012 - 2015, companie care a fost reorganizată în 2016, sub Guvernul tehnocrat, şi redenumită Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Neaga a fost cercetat de DNA într-un dosar penal care avea ca obiect autostrada Sibiu - Orăştie, însă, pe 2 martie 2018, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis clasarea dosarului în care acesta a fost cercetat pentru abuz în serviciu în legătură cu un contract privind autostrada respectivă, pe motiv că faptele nu sunt prevăzute în legea penală, declarau, la acea vreme, surse judiciare, citate de Agerpres.