"În şedinţa de Guvern de astăzi a fost şi o hotărâre de guvern privind înfiinţarea Departamentului pentru dezvoltare, promovare şi monitorizare a proiectelor de investiţii în infrastructură. (...) Este o chestiune care se cunoaşte în spaţiul public, acest departament fără personalitate juridică va funcţiona în subordinea prim-ministrului. Are ca obiectiv principal analiza şi monitorizarea implementării proiectelor de investiţii în infrastructură aflate în portofoliul instituţiilor publice, a companiilor şi societăţilor naţionale. Atribuţiile detaliate ale Departamentului vor fi aprobate prin decizia prim-ministrului, Departamentul va fi condus de un consilier de stat şi va prezenta săptămânal sau ori de câte ori este nevoie prim-ministrului rapoarte privind evoluţia implementării proiectelor de investiţii în infrastructură. Aşa cum a spus şi doamna prim-ministru, este nevoie de o analiză mai atentă a modului în care sunt respectate termenele în ceea ce priveşte investiţiile publice pentru a nu mai avea situaţii în care un proiect de investiţii publice ar fi trebuit finalizat într-o anumită perioadă de timp şi ne trezim că termenele sunt frecvent depăşite", a declarat Nelu Barbu, miercuri, la Palatul Victoria.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, săptămâna trecută, că ia în calcul crearea unui departament pentru infrastructură care să funcţioneze în subordinea prim-ministrului României şi că se gândește și la eliberarea din funcţie a lui Narcis Neaga, directorul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Potrivit declaraţiei de avere a lui Narcis Neaga, desecretizată după ce G4Media.ro a scris că acesta şi-ar fi ascuns veniturile încasate de la instituţia pe care o conduce, directorul general al CNAIR a câştigat anul trecut, în 8 luni, 179.134 lei (38.000 euro), adică aproape 22.400 lei (4.740 euro) lunar.

Întrebată dacă îl va elibera din funcţie pe Narcis Neaga, directorul CNAIR, premierul Viorica Dăncilă a declarat că ia în calcul acest lucru, având în vedere că nu s-a mai deschis circulaţiei niciun kilometru de autostradă, în România.

”Iau în calcul şi acest lucru, eliberarea din funcţie a domnului Neaga. Legat de autostrăzi, voi face un departament pentru infrastructură, pentru investiţii, în subordinea primului ministru. Pentru că văd că fiecare au venit cu promisiuni, au spus că facem 100 de kilometri, facem 60 de kilometri. Nu pot să îmi asum până nu voi face acest departament şi în fiecare săptămână membrii departamentului vor veni cu raportări asupra obiectivelor”, a declarat prim-ministrul săptămâna trecută.

Dăncilă a mai subliniat că acest nou departament va răspunde nu numai de autostrăzi, ci şi de alte proiecte mari, cum ar fi construcţia de spitale.

Narcis Neaga a fost numit la conducerea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în 12 mai 2018. Neaga a mai ocupat poziţia de director general al CNADNR în perioada 2012 - 2015, companie care a fost reorganizată în 2016, sub Guvernul tehnocrat, şi redenumită Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Neaga a fost cercetat de DNA într-un dosar penal care avea ca obiect autostrada Sibiu - Orăştie, însă, pe 2 martie 2018, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis clasarea dosarului în care acesta a fost cercetat pentru abuz în serviciu în legătură cu un contract privind autostrada respectivă, pe motiv că faptele nu sunt prevăzute în legea penală, declarau, la acea vreme, surse judiciare, citate de Agerpres.