Ion Radoi a declarat ca Metrorex nu a primit nicio precizare privind conditiile in care ar urma sa se faca transferarea de la Ministerul Transporturilor la Primaria Capitalei. Sindicalistul ii acuza pe premierul Victor Ponta si pe primarul Sorin Oprescu de faptul ca "actioneaza in pripa", informeaza Mediafax.

Sindicalistii au mai spus ca au solicitat de mai multe ori raspunsuri sau intrevederi cu reprezentantii Primariei Capitalei si cu cei ai Guvernului, dar niciodata nu au primit vreun raspuns. 

Ion Radoi a precizat ca atunci cand se vorbeste despre un transfer, acesta presupune inclusiv transferarea de personal cu respectarea Contractului colectiv de munca, precum si transfer de capital, insa niciunul dintre cei doi oficiali nu a facut vreo referire la aceste aspecte. 

"Se iau hotarari in pripa. Spuneau ca toate metrourile din marile capitale se afla la primarie. Le amintesc insa ca la Londra metroul beneficiaza de o dubla subventie, de la municipalitate si de la guvern, iar la Madrid subventia este chiar tripla, pentru ca exista si un guvern local. Noi nu ne-am lamurit daca exista fondurile necesare pentru aceasta trecere", a spus presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou. 

Ion Radoi a adaugat ca pentru prima data s-a afirmat ca la metrou vor fi cinci operatori privati, atragand atentia ca acest lucru ar insemnat "un mare risc" si ca peste tot in lume metroul apartine statului.  Sindicalistii de la metrou spun ca nu inteleg necesitatea acestui transfer atat timp cat acest sistem functioneaza fara probleme de 33 de ani.  Radoi a mai spus ca directorii de la metrou au fost convocati la Guvern pentru a li se comunica transferul catre Primarie, insa nu au fost lasati sa vorbeasca.

Si presedintele executiv al Sindicatului RATB, Vasile Petrariu, a acuzat, marti, Primaria Capitalei de "actiuni iresponsabile" si a amenintat cu declansarea unor actiuni de protest in cazul in care municipalitatea va dispune disponibilizarea a 4.500 de angajati. 

Liderul sindical a declarat ca 4.500 dintre cei 15.000 de angajati ai Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB) ar urma sa fie disponibilizati, potrivit unor oficiali din Primaria Capitalei, lucru care ar duce la imposibilitatea functionarii regiei. 

"Noi vom reactiona, in mod prompt, vom recurge la toate mijloacele de lupta sindicala, pana la declansarea grevei", a spus Petrariu.