In data de 12 mai, controlorii de trafic aerian au declansat o greva de avertisment de doua ore si au spus ca vor continua negocierile pentru a gasi solutii la cele aproximativ 50 de solicitari si a incheia contractul colectiv de munca, astfel incat sa nu se ajunga la greva generala, care ar perturba pe termen nelimitat traficul aerian.

In data de 30 mai, incepand cu ora 9.00, vom declansa greva generala pe termen nelimitat”, a declarat Tudorache.

In 12 mai, Tudorache a declarat, dupa greva de avertisment, ca va urma o perioada de negocieri, in speranta ca se va incheia contractual colectiv de munca si ca se vor rezolva toate revendicarile angajatilor Romatsa.

Sindicalistii au spus atunci ca, inca din august 2016, au trimis nenumarate memorii, inclusiv catre Presedintie, pentru a semnala problemele din sistem, cauzate de managementul defectuos, insa de atunci si pana cand au anuntat ca intrerup lucrul, "autoritatile au fost surde".

Directorul general al Romatsa, Valentin Cimpuieru, a declarat, dupa greva de avertisment, ca angajatii ROMATSA nu vor intra in greva generala, pentru ca negocierile continua.

El a spus ca angajatii au sprijinul Ministerului Transporturilor pentru semnarea cat mai rapida a contractului colectiv de munca.

Controlorii de trafic aerian au fost, in 12 mai, intre orele 11.00 si 13.00, in greva de avertisment, nemultumiti ca nu a fost incheiat un nou contract colectiv de munca (CCM), desi negocierile se poarta din februarie 2016.

Potrivit sindicatului, in greva de avertisment au fost toti cei 1.500 de angajati ai Romatsa, de la 16 turnuri de control, care dirijeaza zilnic aproximativ 3.000 de avioane.

In cele doua ore de protest, angajatii au asigurat, conform prevederilor legale, o treime din zborurile programate.

Reprezentantii Aeroportului “Henri Coanda” au declarat, pentru News.ro, ca nicio cursa nu a fost anulata din cauza grevei de avertisment a controlorilor de trafic, dar mai multe zboruri au avut intarzieri la plecare si la sosire.

Aproximativ 30 de curse aeriene trebuiau sa decoleze intre orele 11.00 si 13.00 de pe Aeroportul “Henri Coanda”, spre Germania, Austria, Cehia, Italia, Marea Britanie, Israel, Rurcia, Grecia si Ungaria, Republica Moldova, precum si spre aeroporturile din Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.

Tot aproximativ 30 de curse aeriene interne si internationale aveau orele de aterizare pe Aeroportul “Henri Coanda” intre 11.00 si 13.00. Cursele internationale trebuiau sa plece spre Bucuresti de pe aeroporturi din Italia, Turcia, Israel, Austria, Germania, Italia, Rusia, Elvetia, Suedia, Belgia si Norvegia, iar zborurile interne erau pe rutele Oradea-Bucuresti si Satu Mare - Bucuresti.

Ministrul Transporturilor: Presiunea pusa de sindicatul Romatsa pe minivacanta romanilor este nejustificata

In replica, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, spune ca monitorizeaza situatia de la Romatsa si considera ca presiunea pusa de sindicalistii institutiei pe minivacanta romanilor este nejustificata, cerandu-le sa vina cu revendicari clare.

Monitorizez foarte atent situatia de la Romatsa, dar un lucru este cert, eu nu lucrez sub presiune sub nicio forma. Am avut intalniri inainte de greva initiala, de acum doua saptamani cu reprezentantii sindicatului de la Romatsa, si-au prezentat doleantele care tin de partea ministerului si ce poate rezolva ministerul, am stabilit un calendar foarte clar, pe noi care ni l-am asumat ca si minister, dar pe de alta parte mi se pare ca aceasta presiune care o pun membrii sindicatului de la Romatsa pe minivacanta romanilor, care urmeaza in perioada urmatoare, este nejustificata, cu atat mai mult, cu cat, cred ca stiti cu totii, care sunt salariile controlorilor de trafic de la Romatsa. Vorbim de un salariu mediu de 21.000 de lei”, precizat Cuc.

Ministrul a spus ca este deschis dialogului, dar cere sindicalistilor sa vina cu revendicari clare.

Sunt un om deschis dialogului si cu mare drag, la fel cum i-am primit de doua ori inainte de prima greva de avertisment, ii primesc si acum, dar sa vina cu revendicari clare. Dansii vorbesc de planul de performanta. Planul de performanta a fost elaborat tot de catre cei din Romatsa, urmeaza ca noi, ministerul, sa transmitem datele catre Eurocontrol si catre Comisia Europeana, lucru care l-am si facut deja, deci noi ne-am incadrat in calendarul care l-am stabilit cu cei de la Romatsa”, a mai declarat ministrul Transporturilor.

Romatsa este regia cu cele mai mari salarii din Romania. Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fara a lua in calcul bonusurile, este de 21.430 lei (aproape 5.000 euro) in acest an.