Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din Romania (ATSR) a anuntat ca actiunea este urmarea unei "lungi batalii pentru pastrarea prestigiului institutiei, pentru depolitizarea si decapusarea ei".

Sindicalistii spun ca nu urmaresc avantaje materiale, ci siguranta locului de munca, avertizand ca inmultirea zborurilor pe teritoriul romanesc si diminuarea numarului de controlori de trafic constituie un atac la adresa sigurantei traficului.

"Nu urmarim avantaje materiale, ci siguranta locului de munca, in conditiile in care, din cauza unui management defectuos, se ajunge cu pasi programati la faliment si instrainare. Au vandut pamantul, urmeaza cerul?", se arata intr-un comunicat de presa al ATSR.

Potrivit documentului citat, sindicalistii avertizeaza ca inmultirea zborurilor pe teritoriul romanesc si diminuarea numarului de controlori de trafic constituie, in acest moment, un atac la adresa sigurantei traficului, cu toate eforturile pe care angajatii ROMATSA le depun pentru a gestiona eficient traficul din spatiul aerian romanesc.

Citeste si: Oamenii care nu au voie sa greseasca. Controlorii de trafic aerian si cel mai negru cosmar al lor: cand aud in casti cuvintele ''Pan-Pan'' sau ''Mayday"

"Nu vrem sa mai pozam in vinovati din cauza incompetentei, indolentei si a lipsei de raspundere a unor indivizi necalificati pentru posturile de conducere pe care le ocupa in diverse institutii ale statului", se mai arata in comunicatul citat.

Ce curse inregistreaza intarzieri

In cele doua ore de protest, angajatii ROMATSA sunt obligati, conform legii, sa asigure o treime din zborurile programate. In timpul grevei de avertisment nu vor fi afecate zborurile umanitare de stat, medicale, de cautare si salvare si de urgenta.

Reprezentantii Aeroportului “Henri Coanda” au declarat, pentru News.ro, ca nicio cursa nu va fi anulata din cauza grevei de avertisment a controlorilor de trafic, dar mai multe zboruri vor avea intarzieri la plecare si la sosire.

Aproximativ 30 de curse aeriene trebuiau sa decoleze intre orele 11.00 si 13.00 de pe Aeroportul “Henri Coanda”, spre Germania, Austria, Cehia, Italia, Marea Britanie, Israel, Rurcia, Grecia si Ungaria, Republica Moldova, precum si spre aeroporturile din Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.

Pana la ora 11.00, dintre aeronavele care ar fi trebuit sa decoleze de pe Aeroportul “Henri Coanda” in perioada grevei de avertisment au fost anuntate cu intarzieri: cursa W63003 spre Londra (care trebuia sa plece la ora 11.35, va pleca la 12.35); cursa 0B111 spre Roma (de la ora 11.40 la 13.17); cursa W63091 spre Dortmund (de la 12.10 la 12.40); cursa R O391 spre Londra (de la 12.30 la 14.00); cursa 0B117 spre Bologna (de la 13.00 la 14.50); cursa RO383 spre Paris (de la 13.10 la 14.30) si cursa AF5051 spre Paris (de la 13.10 la 14.30).

Tot aproximativ 30 de curse aeriene interne si internationale aveau orele de aterizare pe Aeroportul “Henri Coanda” intre 11.00 si 13.00. Cursele internationale trebuiau sa plece spre Bucuresti de pe aeroporturi din Italia, Turcia, Israel, Austria, Germania, Italia, Rusia, Elvetia, Suedia, Belgia si Norvegia, iar zborurile interne erau pe rutele Oradea-Bucuresti si Satu Mare - Bucuresti.

Pe Aeroportul Sibiu, sase curse care trebuie operate, vineri, catre sau dinspre orase din Germania ar putea fi afectate de protest. La Timisoara greva controlorilor de trafic aerian nu afecteaza zborurile pe Aeroportul International ”Traian Vuia”, unde intre orele 11.00 - 13.00 este programata o cursa Wizzair, insa s-a luat decizia ca aceasta sa nu fie afectata. Nici pe Aeroportul International Cluj orarul de zbor al aeronavelor nu este afectat de greva.

ROMATSA este regia cu cele mai mari salarii din Romania. Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fara a lua in calcul bonusurile, este de 21.430 lei (aproape 5.000 euro) in acest an.

In Romania existau, la mijlocul anului trecut, 552 de controlori de trafic aerian, dintre care in jur de 300 sunt controlori de rute, iar restul sunt controlori de turn. Dintre cei 252 de controlori de turn, 47 lucreaza la cel mai mare aeroport din Romania, „Henri Coanda” Bucuresti.