"In urma sentintei pronuntate in 25 ianuarie 2016, contestatia executorie depusa de ROMATSA la Tribunalul de Prima Instanta din Bruxelles impotriva executarii silite instituite de fratii Micula a fost admisa. Instantele belgiene au dat castig de cauza ROMATSA la contestatia depusa de regie impotriva executarii silite a banilor datorati acesteia, de catre EUROCONTROL, in urma procesului fratilor Micula cu statul roman", potrivit ROMATSA, transmite Agerpres.

Hotararea Tribunalului de Prima Instanta din Bruxelles este executorie si stipuleaza ca se ridica sechestrul in cel mai scurt timp, respectiv cinci zile, si stabileste sumele ce vor fi platite, ca daune morale, de catre Viorel Micula, statului roman si ROMATSA.  

In septembrie 2015, ROMATSA a fost notificata de EUROCONTROL cu privire la existenta unui act de executare silita transmis de un executor judecatoresc belgian asupra fondurilor cuvenite Regiei, obtinute din activitatea de prestare de servicii de trafic aerian, in urma procesului dintre fratii Micula si statul roman.

In consecinta, conturile bancare ale ROMATSA nu au mai fost alimentate cu sumele de bani aferente serviciilor deja efectuate de dirijare a traficului aerian, intrucat sumele colectate de EUROCONTROL in numele ROMATSA au fost blocate in contul unei datorii a statului roman.  

Ministerul Finantelor a informat in 16 decembrie 2015 ca nu trebuie sa le mai plateasca inca o data suma de 376 milioane de lei fratilor Viorel si Ioan Micula, precum si dobanda aferenta, asa cum a dispus Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii, in conditiile in care Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, prin Decizia nr. 887/15.12.2015, exceptia de neconstitutionalitate privind legislatia in baza careia statul roman a facut plata dispusa de tribunalul ICSID, cu sediul la Washington.  

''Decizia Curtii Constitutionale este foarte importanta pentru autoritati, datorita implicatiilor financiare pe care le-ar fi avut o eventuala admitere a exceptiilor ridicate de avocatii Grupului Micula. Statul roman a fost reprezentat de juristii din Ministerul Finantelor Publice'', a afirmat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.  

Cu toate acestea, desi statul roman a efectuat plata in baza unei legislatii nationale, emisa in deplina concordanta cu Constitutia, fratii Micula incearca sa execute statul roman apeland la instante din alte state pe al caror teritoriu exista bunuri ale statului roman.

Comisia Europeana intervine activ in toate litigiile in care statul roman este actionat in judecata de fratii Micula.  

De asemenea, pe 18 septembrie 2015, intr-un punct de vedere al MFP, se mentiona faptul ca ROMATSA nu a avut si nici nu are nicio calitate in litigiul dintre Micula si statul roman.

In perioada 21 - 22 septembrie 2015 au avut loc la Paris legate de actiunea in anulare introdusa de statul roman impotriva hotararii ICSID care a obligat statul roman, in 2013, sa plateasca fratilor Micula despagubiri de peste 84 de milioane de euro (circa 376 milioane de lei).