Ministrul Transporturilor: “Traficul aerian s-a prăbuşit în perioada stării de urgență.” Când și în ce condiții vor fi reluate zborurile spre și dinspre Europa
Aeroportul Otopeni, avioane
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat, vineri, că traficul aerian "s-a prăbuşit”, după ce a scăzut cu 95% din cauza restricțiilor impuse pentru limitarea pandemiei.
Ministrul a precizat că în prezent zborurile sunt suspendare spre şi dinspre 12 state, până în 15 iunie.
"Dacă ne raportăm strict din cele 12 state, după coeficientul de 5 (cazuri de COVID-19 la un milion de locuitori (n.red), practic după publicarea Hotărârii de Guvern şi hotărârii CNSU putem vorbi de ridicarea restricţiilor către şi dinspre Germania, Austria şi Elveţia. Săptămânal vom evalua acest indicator în baza analizei ştiinţifice date de către INSP şi vom lua decizii în CNSU, eu susţinând cu toată convingerea reluarea zborurilor”, a afirmat ministrul Transporturilor, potrivit News.ro.
El a menţionat că traficul aerian "s-a prăbuşit”, scăzând cu 95%. Bode a arătat că într-o zi din luna mai a anului trecut au fost înregistraţi 63.000 de pasageri pe zborurile interne şi internaţionale, în timp ce în 18 mai în acest an au fost înregistraţi 1.800 de pasageri.
Potrivit Asociaţiei Aeroporturilor din România (AAR), traficul pe aeroporturile din România a scăzut cu aproape 95% de la declararea stării de urgenţă, generând pierderi financiare uriaşe.
"Traficul pe aeroporturile din România a scăzut, de la declararea stării de urgenţă, cu aproape 95%, lucru care a dus la pierderi financiare uriaşe. Având în vedere că traficul feroviar şi rutier au fost deschise de la 1 iunie, iar ţările vecine, Bulgaria, Ungaria sau Serbia permit deja zborurile spre destinaţii externe, solicităm ca după data de 17 iunie să fie ridicate restricţiile privind zborurile către ţările unde numărul cazurilor de coronavirus este în scădere, precum Germania, Elveţia, Belgia sau Austria. Am implementat toate măsurile pentru limitarea răspândirii Covid-19 şi pentru siguranţa pasagerilor. Aeroporturile din România îşi desfăşoară activitatea pe o piaţă extrem de concurenţială, iar dacă restricţiile de zbor se menţin, considerăm că vom avea un dezavantaj foarte mare faţă de aeroporturile din ţările vecine", a menţionat David Ciceo, preşedintele AAR, într-un comunicat.
Anterior, premierul Ludovic Orban a anunțat că, în ceea ce priveşte reluarea traficului aerian, vor fi reluate cursele avioanelor spre şi dinspre acele ţări care vor raporta, în ultimele 14 zile, în medie, sub cinci noi cazuri de COVID-19 la un milion de locuitori, cei care vin aceste state urmând a nu mai intra în izolare la domiciliu.
Premierul a precizat că decizia privind ţările va fi luată de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
În același timp, premierul le-a recomandat românilor să îşi petreacă concediul în ţară, în acest an, "şi din cauza epidemiei, dar şi pentru a da dovadă de susţinere pentru turismul autohton”.
"Conform sondajului pe care l-am făcut, 80% dintre români vor să-şi petreacă concediul în România. Adică e mult mai mare numărul românilor care vor să-şi petreacă concediul în România decât în alte ţări şi chiar recomandarea mea este, şi din cauza epidemiei, dar şi pentru a da dovadă de susţinere pentru turismul autohton, să îşi petreacă concediul în România, pentru că avem atâtea locuri frumoase de văzut, dacă fiecare dintre noi ne gândim unde nu am fost, superbele locuri pe care le are ţara asta, haideţi să mergem anul ăsta în locuri în care nu am fost din România şi să ne petrecem concediul în ţara noastră ca să şi sprijinim turismul autohton, dar să şi vede cu ochii noştri atâtea frumuseţi pe care le are România”, a declarat premierul Ludovic Orban, vineri, într-o conferinţă de presă.
Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunțat vineri dimineață, că persoanele care vin din ţări cu un coeficient mai mic de cinci cazuri noi de COVID-19, în ultimele 14 zile, la un milion de locuitori vor putea fi exceptate, începând din 15 iunie, de la obligativitatea instituirii măsurii de carantină sau izolare la domiciliu.
El a menţionat că măsura a fost adoptată în şedinţa de joi a Executivului, în cadrul Hotărârii de Guvern care instituie noi măsuri de relaxare pentru perioada următoare, în contextul epidemiei cu noul coronavirus.
"Astfel, a fost introdusă posibilitatea exceptării de la măsura izolării sau carantinării a persoanelor care se întorc din ţările exceptate de la această măsură. În baza unor criterii de evaluare recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi recomandate, de asemenea, de oficiile europene în acest sens, Institutul Naţional de Sănătate Publică va face o evaluare cu privire la riscurile de răspândire a infecţiilor cu coronavirus în mai multe ţări şi, în funcţie de rezultatul acestei evaluări, o parte dintre ţările care au un coeficient mai mic de cinci cazuri noi în medie în ultimele 14 zile la un milion de locuitori vor putea fi exceptate de la obligativitatea instituirii măsurii de carantină sau izolare la domiciliu pentru persoanele care vin din aceste ţări", a arătat el, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Victoria.
Dancă a menţionat că persoanele care au stat mai mult de 14 zile cumulativ într-una dintre aceste ţări vor fi, la rândul lor, exceptate de măsura carantinării şi izolării la domiciliu. El a adăugat că această măsură va permite românilor să călătorească "în ţări considerate cu un risc scăzut de răspândire a infecţiilor cu coronavirus", precum Grecia, Bulgaria, Austria.
"De asemenea, vor fi reluate zborurile spre şi dinspre statele respective în măsura în care aceste zone nu mai prezintă un risc de răspândire a infecţiilor cu coronavirus", a precizat Dancă.
Pe acelasi subiect: