Companiile aeriene încep să reia cursele din și către România. De când se va putea zbura spre Europa și ce reguli trebuie să respecte pasagerii
Aeroport, avioane
Tot mai multe companii aeriene anunță că reiau, treptat, zborurile din și către România, pe măsură ce țările europene încep să relaxeze restricțiile aplicate pentru a limita pandemia cu coronavirus.
Blue Air a anunțat că va relua zborurile regulate la începutul lunii iulie 2020, în mod etapizat, după un program corelat cu reglementările privitoare la mobilitate implementate la nivel european.
Până atunci, compania low-cost va continua să opereze zboruri la cerere şi charter, în funcţie de reglementările de călătorie specifice fiecărei destinaţii şi de cererea înregistrată pentru fiecare dintre acestea.
În prezent, Blue Air operează zboruri la cerere spre şi dinspre Irlanda (Dublin) şi zboruri în regim charter spre orice destinaţie, în măsura în care sunt obţinute de către clienţi toate aprobările de călătorie.
Destinaţiile acoperite, pe măsură ce se ridică restricţiile, vor fi Belgia (Bruxelles), Cipru (Larnaca), Danemarca (Copenhaga), Finlanda (Helsinki), Franţa (Paris, Nisa, Lyon), Germania (Koln, Hamburg, Munchen, Stuttgart), Irlanda (Dublin), Israel (Tel Aviv), Italia (Roma, Florenta, Milano, Torino, Napoli), Marea Britanie (Londra, Liverpool), Norvegia (Oslo), Spania (Palma de Mallorca, Valencia, Malaga) şi Suedia (Stockholm).
De asemenea, odată cu ridicarea restricţiilor în Italia şi Cipru, Blue Air va opera curse interne în Italia (de la Torino spre şi dinspre Catania, Lamenzia, Napoli, Alghero, şi Trapani) şi Grecia - Cipru, pe rutele Larnaca - Atena şi Larnaca - Salonic.
În ceea ce priveşte zborurile regulate, Blue Air va reîncepe activitatea cu un număr limitat de rute şi frecvenţe, urmând să reconstruiască, etapizat, în timp, reţeaua operaţională.
Pe de altă parte, Blue Air a implementat protocoale solide de siguranţă la bordul aeronavelor sale. Pentru pasageri, este obligatorie purtarea măştilor pe tot parcursul călătoriei, dezinfectarea mâinilor, precum şi evitarea deplasărilor în cabină, iar îmbarcarea se face cu un singur bagaj de mână, de dimensiunile 55 x 40 x 20 cm şi cu greutatea maximă de 10 kg. Echipajele vor instrui pasagerii referitor la măsurile de siguranţă sanitară şi se vor asigura că acestea sunt respectate.
Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, a confirmat că de la 1 iulie va relua 40% din zborurile planificate. Totodată, compania şi va solicita pasagerilor să poarte măşti şi să ceară permisiunea însoţitorilor de zbor pentru a folosi toaleta, a anunțat operatorul într-un comunicat de presă.
De la 1 iulie, compania aeriană irlandeză va opera 1.000 de zboruri pe zi, faţă de 30 în prezent, ceea ce-i va permite să acopere 90% din reţeaua de dinaintea crizei, dar cu o frecvenţă mai redusă, se arată în comunicatul Ryanair.
Luna aceasta, directorul general Michael O'Leary declara că Ryanair va ajunge de la 40% din zborurile normale în iulie la 50% în august, dar cel puţin jumătate din scaune vor fi goale din cauza cererii anemice.
Ryanair va cere tuturor pasagerilor să precizeze durata vizitei lor planificate şi unde vor sta, informaţiile urmând să fie furnizate guvernelor UE pentru a monitoriza măsurile de carantină.
Compania aeriană a dat asigurări că interioarele tuturor aeronavelor vor fi dezinfectate în fiecare noapte, va încuraja clienţii să-şi verifice temperatura înainte de zbor şi va interzice plăţile cu numerar pentru vânzările de la bord.
Ryanair operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Bucureşti şi Craiova.
Operatorul aerian Wizz Air a anunțat, de asemenea, reluarea treptată a zborurilor. Astfel, compania lansează, din 3 iulie, opt noi rute cu plecare din Viena, între care și una spre Constanța.
Operatorul low-cost intenţionează să relaxeze restricţiile de călătorie lansând noi rute de pe aeroportul londonez Luton către destinaţii de vacanţă din Portugalia (din 16 iunie) şi Grecia (din iulie).
Wizz Air a mai anunțat, totodată, și lansarea mai multor curse low-cost de pe Aeroportul Internațional Abu Dhabi (AUH), după înființarea Wizz Air Abu Dhabi, o companie aeriană locală cu sediul în Abu Dhabi. Rutele vor conecta capitala Emiratelor Arabe Unite cu Budapesta și București, din iunie 2020, și cu Cluj-Napoca, Katowice și Sofia, din septembrie 2020.
Operatorul de stat Tarom a anunţat, deocamdată, mai multe zboruri de repatriere, urmând ca zborurile regulate pe măsură ce România și celelalte state europene relaxează măsurile impuse în timpul pandemiei.
Astfel, Tarom va zbura în această săptămână de la Bucureşti spre Roma, Milano, Madrid, Barcelona şi retur, pentru repatrierea cetățenilor români, italieni și spanioli care vor să se întoarcă în țara de origine.
Tarom a anunțat, de asemenea, că introduce zboruri dus-întors către Bruxelles și Amsterdam în zilele de 26 și 28 mai, pentru repatrierea cetățenilor care vor să se întoarcă în țările de origine.
Tarom a anunțat, săptămâna trecută, și reluarea zborurilor interne.
Operatorul aerian Air France a anunţat, de asemenea, reluarea zborurilor între aeroportul Paris Charles de Gaulle şi aeroportul Bucureşti Henri Coandă începând cu 3 iunie, după o pauză de aproximativ două luni. Compania precizează că în primă fază va fi operată o singură frecvenţă pe săptămână, urmând să crească succesiv la trei, respectiv cinci zboruri pe săptămână şi să devină zilnic începând cu 22 iunie.
"Compania aeriană Air France anunţă reluarea zborurilor între aeroportul Paris Charles de Gaulle şi aeroportul Bucureşti Henri Coandă începând cu data de 3 iunie 2020, după o pauză de aproximativ două luni. Zborurile sunt operate în condiţii extinse de igienă pe tot parcursul procesului de check-in, îmbarcare, derulare a zborului şi debarcare. Orarul de zbor poate suferi modificări în funcţie de deciziile autorităţilor, de nevoile pasagerilor din România şi de gradul de ocupare al zborurilor", arată compania într-un comunicat.
Până la sfârşitul lunii iunie şi sub rezerva ridicării restricţiilor de călătorie, Air France intenţionează să îşi reia treptat zborurile, cu o creştere a numărului de frecvenţe şi destinaţii. În luna iunie Air France va efectua aproximativ 15% din zborurile operate în mod normal în acest moment al anului.
Compania precizează că toate frecvenţele incluse în noul program de zbor al Air France se vor desfăşura cu măsuri sporite de siguranţă, inclusiv asigurarea distanţării sociale la check-in, îmbarcare şi debarcare, purtarea obligatorie a măştii de protecţie în aeroport şi în aeronavă şi verificarea temperaturii pasagerilor la îmbarcare.
Operatorul german Lufthansa, cel mai mare din Europa, a anunțat, totodată, că vrea să ofere mai multe curse aeriene din iunie. Aproximativ 20 de destinaţii sunt programate de la mijlocul lunii viitoare de pe aeroportul din Frankfurt, inclusiv Heraklion pe insula Creta, insula Rodos, Dubrovnik în Croaţia, Faro în Portugalia, Veneţia în Italia, precum şi Mallorca, Ibiza şi Malaga în Spania, potrivit Bild.
Pe acelasi subiect: