Instanta a dispus achitarea lui Mihai Necolaiciuc pentru infractiunea de utilizare a creditului garantat din fonduri publice in alte scopuri decat cel pentru care a fost acordat, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Judecatoriei Sectorului 1 a revocat masura preventiva care fusese dispusa in cazul lui Necolaiciuc, respectiv cea a obligarii de a nu parasi localitatea Bucuresti. De asemenea, instanta a dispus ridicare sechestrului instituit la data de 28 iulie 2009, de catre DNA, asupra bunurilor mobile si imobile ale lui Necolaiciuc. Si Viorica Olaeru, fost director al Directiei Economice din CN CFR SA, a fost achitata prin decizia de marti a Judecatoriei Sectorului 1.

Solutia data de Judecatoria Sectorului 1 nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs la Tribunalul Bucuresti.

In 12 mai 2011, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a lui Mihai Necolaiciuc, la acel moment in stare de arest preventiv, fost director general al Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA si a Vioricai
Olaeru, fost director al Directiei Economice in perioada 26 noiembrie 2001 - 10 octombrie 2003, pentru infractiunea de utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice, in forma continuata (66 acte materiale).

Potrivit rechizitoriului, in cursul anului 2000, Romania a incheiat cu Banca Europeana de Investitii (BEI) un contract de finantare pentru realizarea "Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor", care viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundatiile din 2000 si din anii anteriori.

In ceea ce priveste CNCFR SA, finantarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrari de reconstructie si consolidare a liniilor de cale ferata in valoare de 34,3 milioane de euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii sa fie utilizati exclusiv pentru achizitionarea de bunuri si servicii si pentru realizarea lucrarilor de natura celor mentionate. Fondurile necesare rambursarii imprumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrarilor Publice si Locuintei.

In aceste conditii, in perioada decembrie 2001 - ianuarie 2003, Mihai Necolaiciuc, in calitate de director general al CN CFR SA si Viorica Olaeru, director al Directiei Economice din cadrul aceleiasi companii, si-au incalcat atributiile de serviciu si, ignorand clauzele respectivului contract de imprumut, au utilizat suma de 86.099.721.567 ROL (aproximativ 2.754.728 euro), provenita din creditul acordat de catre BEI, in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.

Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plata catre 57 de societati comerciale fiind achitate, in mod preferential, bunuri si servicii fara legatura cu proiectul (servicii de publicitate in presa, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer conditionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare si agende etc).

Pentru a recupera paguba creata, procurorii au dispus luarea masurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile, atat din Romania cat si din SUA, apartinand celor doi inculpati.