Adrian Vasilescu: Strategia BNR de temperare a creditului in valuta a inceput in 2004; Cine este romanul care a devenit vicepresedinte al Samsung la nivel mondial; Capat de drum pentru China sau un nou inceput?
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. Foto: Mediafax
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Cinci ani prin Iad, dar apoi spui "Adio, credit!". Ce presupune legea care le va permite datornicilor sa intre in insolventa
Parlamentul este la un pas de a aproba legea insolventei persoanelor fizice, iar saptamana viitoare Camera Deputatilor va fi convocata pentru un vot final. Legea le va permite datornicilor sa intre in insolventa si sa fie protejati astfel de executarile silite cel mult 5 ani. In toata aceasta perioada vor strange cureaua si s-ar putea sa fie obligati sa isi vanda o parte din lucruri. Iar bancile, la randul lor, le vor sterge din datorii, noteaza www.stirileprotv.ro.
Adrian Vasilescu, BNR: Strategia BNR de temperare a creditului in valuta are ca punct de plecare anul 2004
Ziarul Financiar intreba, luni, intr-o pagina rezervata efectelor aprecierii francului elvetian, de ce Banca Nationala a intervenit pentru “restrictionarea administrativa a creditarii in valuta” abia din 2011 si nu a facut-o incepand din 2007. Voi sublinia din capul locului ca BNR a inceput seria de “restrictionari administrative” nu in 2011, ci in 2004. Citeste continuarea comentariului pe www.zf.ro.
Uzinele Republica, a caror istorie este legata de industriasul Nicolae Malaxa, se zbat in faliment
Uzinele Republica, a caror istorie este legata de industriasul interbelic Nicolae Malaxa, se zbat in faliment de aproape zece ani, perioada in care au fost vandute toate utilajele si peste 14 hectare de teren si constructii de patrimoniu la un pret de circa 15 mil. euro, in vederea acoperirii unei datorii de 62 mil. euro, mare parte catre statul roman. Ultimele 11 hectare de teren din fosta platforma sunt scoase la vanzare la un pret de 15 mil. euro, care urmeaza a fi scazut drastic in urma reevaluarii, scrie www.capital.ro.
Economia Chinei a avut in 2014 cea mai slaba crestere economica din ultimii 24 de ani. Capat de drum pentru China sau un nou inceput?
Dupa trei decenii de crestere economica ametitoare - faurita cu forta de munca ieftina, politici comerciale mercantiliste si industrii orientate masiv spre export - centrul de putere din Asia a devenit fara indoiala un rival competitiv pentru hegemonia tarilor vestice. Recesiunea pare insa mai aproape ca niciodata, in contextul in care China a inregistrat in 2014 cea mai slaba crestere economica din ultimii 24 de ani, scrie www.wall-street.ro.
Cum verific cati bani am in contul de pensie privata
Aproape 6,3 milioane de romani care sunt, in prezent, participanti la sistemul de pensii private obligatorii, iar contributiile virate de ei sunt gestionate de unul dintre administratorii celor opt fonduri de pensii private. Contributia definita la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) este obligatorie pentru persoanele cu varsta de pana la 35 de ani si este optionala pentru cel cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani. In prezent, contributia lunara la Pilonul II este de 4,5 puncte procentuale din contributiile pentru asigurari sociale (CAS), insa urmeaza sa fie majorata la 5 puncte procentuale incepand cu luna martie, informeaza www.adevarul.ro.
Romanul Mihai Pohontu devine vicepresedinte al Samsung la nivel mondial
Mihai Pohontu, fostul vicepresedinte al Disney Interactive, a preluat din ianuarie 2015 functia de VP pentru Emerging Platforms la Samsung. ”Zona de activitate s-a largit considerabil si acum include toate initiativele de software dezvoltate intern la Samsung Media Solutions Center America si de asemenea cele dezvoltate prin parteneriate externe cu studiouri independente, dar si companii de varf”, sintetizeaza noua functie Mihai Pohontu, spunand ca va reveni cu precizari odata ce se va obisnui cu noua echipa, dar si cu noile responsabilitati, potrivit www.businessmagazin.ro.
BCE face, joi, un pas istoric pentru salvarea Europei. Analisti: Programul de achizitii de obligatiuni va ajuta in special statele din estul continentului
Europa de Est are motive sa se bucure de achizitiile de obligatiuni ale Bancii Centrale Europene (BCE), care ar contribui la cresterea economica si evitarea deflatiei, spre deosebire de Elvetia, pentru care masurile de stimulare vor avea ca efect aprecierea francului, potrivit analistilor. "Achizitiile de obligatiuni ale BCE vor avea in mod clar un efect pozitiv. Relaxarea monetara poate avea un impact pozitiv asupra economiilor care au legatura cu regiunea unde este aplicata o astfel de politica", a declarat Piroska Nagy, economist la BERD, relateaza Bloomberg.
Premiera in istoria Germaniei. Banca centrala se imprumuta cu dobanda zero, obligatiunile nemtesti fiind percepute ca cele mai sigure investitii financiare
Banca centrala a Germaniei a anuntat ca va lansa miercuri o emisiune de obligatiuni pe cinci ani in valoare de 5 miliarde de euro cu un cupon anual de 0%, fiind pentru prima data cand autoritatile germane se vor imprumuta fara sa plateasca dobanda, relateaza MarketWatch. Obligatiunile germane sunt percepute ca fiind printre cele mai sigure investitii financiare, iar dorinta investitorilor de a cumpara titlurile chiar si cu dobanda zero denota inca o data asteptarile pietei privind demararea de catre Banca Centrala Europeana a unui program la scara larga pentru achizitia de obligatiuni guvernamentale in zona euro.
Obama: “Statele Unite intorc pagina dupa o recesiune violenta". Presedintele american pledeaza pentru accelerarea negocierilor comerciale cu Europa
Presedintele Barack Obama declarat in Congresul american ca Statele Unite intra intr-o noua era si ca "intorc pagina" dupa o "recesiune violenta", in cadrul din discursul sau despre Starea Natiunii, relateaza AFP, potrivit Mediafax. Evidentiind drumul parcurs de la sosirea sa la putere in 2009, in contextul unei crize economice mondiale, cel de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite, a carui popularitate este in crestere, va prezenta, in traditionalul discurs despre Starea Natiunii, o serie de propuneri in favoarea clasei de mijloc.
Cei mai puternici oameni ai Planetei se intalnesc la Davos, pentru a pansa ranile lumii. “Forumul incepe intr-un moment in care omenirea este in pragul unei caderi nervoase”
Zeci de sefi de state si 2.500 de lideri de afaceri se reunesc pentru a 45-a editie a Forumului Economic Mondial de la Davos, pentru cinci zile de seminarii si discursuri, intr-un moment in care lumea pare a fi in pragul unei caderi nervoase, relateaza USA Today. In acest an lumea nu duce lipsa de rani care trebuie bandajate, la reuniunea de la Davos. In timp ce delegatii se pregatesc pentru reuniunea din Alpii elvetieni, lumea pare a fi in pragul unei caderi nervoase, noteaza publicatia americana.
Pe acelasi subiect: