Cursul francului elvetian a atins niveluri record joi, vineri si luni, ca urmare a eliminarii joi a plafonului minim impus de Banca Elvetiei pentru cursul franc/euro.

Luni, cursul francului a urcat cu 1,1%, la 4,4716 lei, dupa un avans de 2,2% vineri, la 4,4228 lei, si de 15,7% joi, cand a crescut la 4,3287 lei. Miercurea trecuta, BNR a anuntat un curs de 3,7415 lei pentru franc.

Cursul record pentru euro a fost inregistrat in urma cu aproape doi ani si jumatate, pe 3 august 2012, la 4,6481 lei, in timp ce dolarul a consemnat maximul istoric vineri la 3,8863 lei. Evolutia dolarului in raport cu leul este determinata de raportul dintre moneda americana si cea europeana pe pietele externe.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

Francul a crescut puternic joi pe pietele externe imeidiat dupa anuntul Bancii Elevetiei ca renunta la plafonul de 1,2 franci/euro. Moneda elevetiana s-a apreciat cu pana la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro in 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc insemna la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elvetiana, calculata prin intermediul cotatiilor euro/franc si euro/leu.

La momentul transiterii acestei stiri, euro este cotat pe pietele externe la 1,015 franci, in timp ce luni in acelasi moment al zilei cursul era de 1,0067 franci/euro.

Intalnire Iohannis-Ponta, pe tema crizei francului

Administratia Prezidentiala a anuntat, marti, ca presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit la Palatul Cotroceni cu premierul Victor Ponta, temele de discutie fiind situatia economica in contextul crizei francului elvetian, activitatea Executivului din aceasta perioada si situatia internationala.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, presedintele Klaus Iohannis l-a primit in cursul zilei de marti, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Victor Ponta in cadrul unei intalniri de lucru.

In comunicat se precizeaza ca in cadrul intalnirii s-au discutat situatia economica in contextul crizei francului elvetian, precum si activitatea executivului din aceasta perioada, fara a da mai multe detalii

Francul a deschis sedinta aproape la egalitate cu euro

Francul elvetian a deschis marti aproape la egalitate cu euro, nivel la care s-a stabilizat incepand din a doua parte a zilei de joi, in timp ce leul s-a mentinut in raport cu euro usor peste pragul de 4,5 lei/euro, in contextul unei activitati foarte restranse in piata interbancara locala.

In jurul orei 10:00, euro era cotat in piata interbancara locala la 4,5040 - 4,5050 lei, fata de 4,5033 lei in tranzactiile de pe finalul sedintei de luni.

Pe pietele externe, francul elvetian era cotat la aceeasi ora la 1,0175 franci/euro, dupa ce spre sfarsitul zilei de luni schimburile se perfectau la 1,0102 franci/euro.

"Pe cursul euro/leu nu s-a intamplat nimic. Zona a deschis depreciata de aseara, iar in aceasta dimineata au inceput sa recupereze. Noi nu ne-am miscat. Este posibil ca jucatorii de afara sa nu se uite foarte mult pe leu, in timp ce pe zlot si forint este un pic de agitatie. Euro si-a mai revenit un pic pe pietele externe in comparatie cu francul si se tranzactioneaza usor sub pragul de 1,02 franci/euro", a declarat dealerul unei banci, citat de Mediafax.

Volumele din piata locala s-au situat la un nivel foarte redus, cu numai doua tranzactii in prima ora, la fel ca in deschiderea sedintei de luni. Cele doua schimburi dintre banci au avut loc la cotatiile de 4,5040 lei/euro si 4,5050 lei/euro.

In regiune, forintul s-a apreciat cu 0,2% fata de euro, iar zlotul cu 0,1%.

Cursul anuntat luni de BNR pentru francul elevetian este cu 19,5% peste valoarea inregistrata miercuri, cu o zi inaninte ca banca centrala a Elvetiei sa renunte la la plafonul minim de 1,2 franci/euro, decizie care a provocat imediat aprecierea puternica a monedei elvetiene. Plafonul de 1,2 franci/euro a fost introdus de Banca Elvetiei in 2011, cand francul era aproape la paritate fata de euro, la fel ca in prezent.