In jurul orei 16:30, tranzactiile dintre bancile comerciale aveau loc in piata locala la un curs de 4,5125 lei/euro, in crestere de la 4,5033 lei la finalul sedintei de luni.

La aceeasi ora, cursul euro/franc se situa pe pietele externe la 1,0092 franci/euro, aproape de minimul zilei, de 1,008 franci pe euro. Cel mai ridicat curs de marti a fost inregistrat la 1,0225 franci/euro.

Francul s-ar situa astfel la un curs de 4,4713 lei, calculat prin intermediul cotatiilor euro/franc si euro/leu, foarte aproape de referinta record anuntata luni de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Volumele de tranzactionare din piata locala s-au situat usor sub media zilnica de anul trecut, fiind concentrate in partea a doua a zilei. Schimburile au avut loc intre un curs minim de 4,45030 lei/euro inregistrat in deschidere si un maxim de 4,5130 lei/euro pe finalul zilei.

"Partea a doua a zilei a fost mai animata. Au aparut cumparatori si din Romania, si din Londra. Regiunea nu inregistreaza variatii semnificative fata de dimineata, in timp ce pe leu este o usoara presiune pe final. S-ar putea sa fie un ordin comercial mai mare executat de o banca, dar ar putea fi si actiuni speculative", a declarat dealerul unei banci, citat de Mediafax.

In regiune, forintul s-a apreciat cu 0,6% fata de euro, raportat la inchiderea din ziua anterioara, in timp ce zlotul a stagnat.

Cursul francului elvetian anuntat de BNR a scazut marti cu 0,8%, la 4,4354 lei, dupa ce a inregistrat recorduri succesive in ultimele trei sedinte, in timp ce dolarul american a coborat cu 0,35 bani, la 3,878 lei, iar euro a urcat cu 0,19 bani, la 4,5037 lei.

Cursul francului elvetian a atins niveluri record joi, vineri si luni, ca urmare a eliminarii joi a plafonului minim impus de Banca Elvetiei pentru cursul franc/euro. Comparativ cu nivelul de miercuri, ultimul anuntat de BNR anterior deciziei Bancii Elvetiei, francul inregistreaza la cursul de 4,4354 lei o apreciere de 18,5% in raport cu leul.