Francul elvetian a depasit un nou record, cursul BNR ajungand la 4,4716 lei/franc. Euro si-a temperat cresterea, dar ramane peste 4,5 lei. PNL cere adoptarea legii insolventei personale
Franc elvetian. Foto: AFP/Mediafax
UPDATE Cursul francului elvetian anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut luni cu 1,1%, la 4,4716 lei, un nou maxim istoric, in timp ce referinta pentru euro a scazut cu 0,77 bani, la 4,5018 lei, iar cea pentru dolar a coborat de la recordul de 3,8863 lei inregistrat vineri la 3,8815 lei.
Cursul francului a atins joi si vineri valori record, ca urmare a eliminarii plafonului impus de Banca Elvetiei pentru cursul franc/euro. Vineri, cursul francului s-a plasat la 4,4228 lei, in urcare cu 2,2% fata de joi, cand a fost cotat la 4,3287 lei, in crestere cu 15,7% fata de miercuri.
Francul s-a apreciat joi pe pietele externe imeidiat dupa anuntul Bancii Elevetiei ca renunta la plafonul de 1,2 franci/euro. Moneda elevetiana s-a apreciat cu pana la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro in 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc insemna la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elvetiana, calculata prin intermediul cotatiilor euro/franc si euro/leu.
La momentul transmiterii acestei stiri, euro este pe pietele externe usor peste nivelul de 1 franc, la 1,0045 franci/euro.
Pentru euro, BNR a anuntat luni un curs de 4,5018 lei, in scadere cu 0,77 bani comparativ cu vineri. Referinta pentru dolar a coborat cu 0,48 bani de la nivelul record inregistrat vineri la 3,8815 lei. Evolutia dolarului in raport cu euro este determinata de raportul dintre moneda americana si cea europeana pe pietele externe.
PNL cere adoptarea legii insolventei persoanelor fizice
In acest context, co-presedintele PNL Alina Gorghiu a anuntat ca liberalii cer convocarea in sesiune de urgenta a Parlamentului pentru adoptarea legii insolventei persoanei fizice, ”singura reglementare” care poate ajuta, in contextul cresterii francului elvetian.
Liderul PNL a aratat ca legea insolventei persoanei fizice este singura reglementare care poate pune clientul aflat in incapacitatea de a-si achita ratele in pozitia de a nu fi executat silit si de a putea sa isi duca la capat contractul incheiat cu banca, lucru benefic pentru ambele parti.
”PNL a sustinut aceasta lege de multa vreme, dar, din pacate, o majoritate parlamentara s-a opus. Legea insolventei persoanei fizice ofera clientului, care nu mai poate achita ratele, o solutie de reesalonare a ratelor si pozitia corecta de negociere cu banca, pe baza veniturilor pe care le obtine. Spre deosebire de alte reglementari propuse care nu actioneaza retroactiv, aceasta poate fi pusa in aplicare imediat. PNL cere convocarea in sesiune de urgenta a Parlamentului pentru a adopta aceasta lege atat de necesara in contextul actual”, a anuntat Alina Gorghiu.
Liderul PNL precizeaza in comunicatul de presa ca, in privinta creditelor in franci elvetieni, exista in acest moment ”doua curente importante, dar ambele de extrema”.
”Unii spun sa-i lasam pe debitori sa se descurce cum pot cu bancile, cealalta directie este ca statul sa acopere pierderile debitorilor. Datoria noastra ca oameni politici este sa nu privim nicio situatie sociala cu cinism, si nici sa folosim statul, ca pe o pusculita cu resurse nelimitate, mai ales cand nu acestea sunt solutiile constructive. Nu sunt de acord, sub nicio forma, ca debitorii erau obligati sa aiba doctorat in economie inainte de a lua credite in franci si sa plasam responsabilitatea acestei crize asupra lor. Un instrument cu o maturitate de 20-30 de ani exprimat intr-o moneda exotica este complex”, afirma Alina Gorghiu.
”Si bancile trebuie sa propuna solutii rezonabile pentru a incasa, in continuare, rate de la clienti. Executarile si licitatiile abuzive sunt alte subiecte asupra carora politicienii ar trebui sa se aplece impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor”, spune ea.
Francul s-a apreciat joi foarte repede dupa anuntul Bancii Elevetiei ca renunta la plafonul de 1,2 franci/euro, cu pana la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro in 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc implica la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elvetiana, calculata prin intermediul cotatiilor euro/franc si euro/leu.
Plafonul de 1,2 franci/euro a fost introdus de Banca Elvetiei in 2011, cand francul era cotat foarte aproape de paritate fata de euro, la fel ca in prezent.
Pe acelasi subiect: