Parlamentarii europeni au aprobat reducerea cu pana la doua treimi a costului apelurilor efectuate in strainatate, in decurs de doi ani, mai mult decat a propus anul trecut Comisia Europeana (CE).

CE, Parlamentul si guvernele celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) trebuie sa ajunga la o versiune finala a legii inainte de luna iunie, cand expira actualele reglementari privind tarifele de roaming. Tarifele pentru convorbirile telefonice efectuate in strainatate genereaza aproximativ 7% din veniturile operatorilor de telecomunicatii.

La salonul de telecomunicatii World Congress din Barcelona, directorii companiilor de profil au acuzat autoritatile de reglementare din Europa ca priveaza industria de capitalul necesar investitiilor in retele noi, mai performante, de telefonie fixa si mobila. "Este timpul sa investim, nu sa reglementam", a declarat directorul general al France Telecom, Stephane Richard.

Seful Vodafone, Vittorio Colao, a spus ieri ca Europa risca sa afecteze cresterea economica prin interventii legislative permanente. "De ce are nevoie Europa? De investitii, de locuri de munca, sau de reduceri ale tarifelor in telefonia mobila? Trebuie sa punem capat mentalitatii de a reglementa pe pilot-automat", a afirmat Colao.

Comisarul pentru comunicatii Neelie Kroes s-a intalnit luni cu directorii din industria de profil si a respins criticile acestora. Ea a transmis un mesaj sefului Vodafone, in care a spus ca nu raspunde bine cand este provocata si ca este de partea clientilor companiei. "Daca clientii nu mai au retinerea sa foloseasca smartphone-urile si tabletele atunci cand calatoresc in Europa, operatorii vor avea de castigat", a spus Kroes.

De asemenea, companiile vor fi obligate, pana in 2014, sa permita clientilor sa isi schimbe operatorul, daca doresc, in decurs de o zi lucratoare, atunci cand sunt in strainatate.

Citeste si:

Viitorul "Steve" al Microsoft prezinta miercuri Windows 8, cea mai importanta versiune a sistemului de operare din ultimii 10 ani