Operatorii de telefonie mobila reduc tarifele in roaming de maine. Cat vei plati
Companiile de telefonie sunt obligate, de la 1 iulie, sa reduca tarifele convorbirilor catre alte state UE si catre Norvegia, Islanda si Liechtenstein, conform unor reglementari la nivel european. Astfel, nivelul maxim al acestora va fi de 0,35 euro/minut pentru apelurile initiate si 0,11 euro/minut pentru cele primite.
Limitele maxime ale tarifelor in roaming nu includ TVA. In prezent, tarifele standard practicate de operatori sunt de 0,39 euro/minut pentru apeluri efectuate si de 0,15 euro/minut pentru cele primite, astfel ca reducerile se vor situa la 10,3%, respectiv 26,7%.
De asemenea, tariful pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) in roaming ramane neschimbat, respectiv cel mult 0,11 euro (fara TVA), in timp ce primirea unui SMS este gratuita, a anuntat Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.
Orange, Vodafone si Cosmote, primii trei operatori de telefonie mobila din Romania, au anuntat deja ca vor reduce tarifele.
Vodafone si Orange reduc semnificativ tarifele pentru convorbirile in roaming. VEZI noile preturi
Aplicarea noilor tarife pentru apeluri se face automat si in mod gratuit pentru utilizatorii care au activat serviciul roaming, utilizeaza planurile tarifare de baza si nu implica incheierea unui abonament suplimentar sau alte costuri.
Cum functioneaza apelurile in roaming
La intrarea pe teritoriul unui stat membru al UE, utilizatorii vor primi informatii (de regula, printr-un SMS) cu privire la tarifele aplicabile, atat pentru serviciul de voce, cat si pentru serviciile de date.
Utilizarea telefonului in roaming presupune plata atat pentru apelurile efectuate, cat si pentru cele primite.
Pentru primirea unui apel in roaming este taxat atat cel care initiaza apelul, cat si cel care il primeste. Primirea unui mesaj text (SMS) in roaming este gratuita.
Furnizorii pun la dispozitia utilizatorilor finali unul sau mai multe plafoane financiare sau de volum maxime pentru perioade de utilizare specificate, cu conditia informarii acestora in avans cu privire la volumul de date preconizat.
Unul dintre aceste plafoane (plafonul implicit) se situeaza aproape de valoarea de 50 EUR (fara TVA), fara a o depasi, pentru cheltuielile de acoperit intr-o luna de facturare.
Plafonul implicit se aplica tuturor clientilor care nu opteaza pentru un alt plafon, iar furnizorii au obligatia de a avertiza utilizatorul atunci cand a consumat 80% din plafonul agreat.
Apple pregateste o noua lovitura pentru Nokia. Afla totul despre surpriza lui Steve Jobs. FOTO
Bancile, asiguratorii si guvernul german au acceptat rostogolirea datoriilor Greciei pana in 2020