Modificarea fisierelor sistemului iOS astfel incat utilizatorul sa poata instala aplicatii din alte surse decat App Store al Apple, pe canale neoficiale precum Cydia, se numeste "jailbreaking".

"Am inceput sa lucrez (la sistemul de operare, n.r.) in ziua de dinaintea lansarii Iphone 5 si am reusit jailbreak-ul iOS 6 pe iPhone 4S in cateva ore. Dupa ce am pus mana pe un iPhone 5 a fost chiar si mai usor. A fost nevoie de numai jumatate de ora", a afirmat hackerul Grant Paul intr-un e-mail pentru AllTHingsDigital.

Paul pare sa fi instalat aplicatia open-source Cydia pe noul iPhone, conform celor doua imagini postate pe contul sau de Twitter. Cydia este cea mai populara aplicatie folosita de posesorii de smartphone-uri Apple care recurg la jailbreak, fiind in esenta un portal prin care posesorii de iPhone-uri modificate pot descoperi aplicatii neoficiale.

"Jailbreaking" nu este necesar pentru multe din telefoanele care ruleaza sistemul de operare Android, al Google, intrucat soft-ul permite in general descarcarea si instalarea de aplicatii care nu provin din Google Play. Exceptie fac cazurile in care operatorii si producatorii isi preinstaleaza propriul soft peste Android.