Vanzarile Iphone 5 au luat startul in magazinul Apple de pe George Street, Sydney, unde mai mult de 500 persoane asteptau sa intre in posesia noului smartphone.

In afara de Australia, telefonul va putea fi gasit, deastazi, in Japonia, Hong Kong, Singapore, Franta, Germania, Marea Britanie, Canada si SUA.

iPhone 5, pe care Apple l-a prezentat pe 12 septembrie, costa intre 199 si 399 de dolari, in functie de memoria cu care este dotat.

Apple a pus in vanzare iPhone 5 mai repede decat oricare dintre celelalte smartphone-uri lansate anterior, datorita cererii fara precedent. iPhone 5 va intra la vanzare in alte 22 de tari pe 28 septembrie, a anuntat Apple, si se va putea cumpara din mai mult de 100 de tari pana la sfarsitul anului.

Steve Wozniak, cofondator al Apple alaturi de Steve Jobs, a anuntat pe Twitter ca si el a fost unul dintre cei care au asteptat la coada, in Australia, pentru a-si cumpara un iPhone 5.

Potrivit Bloomberg, precomenzile primite de Apple pentru iPhone 5 au depasit 2 milioane de unitati intr-o singura zi, fiind de peste doua ori mai mari fata de recordul anterior stabilit de iPhone 4S.

Cererea pentru iPhone 5 a depasit oferta, astfel ca unele precomenzi vor fi onorate in octombrie si nu in septembrie asa cum era planificat initial, se arata intr-un comunicat al Apple.

"In mod clar au dat lovitura", a declarat Brian White, analist la Topeka Capital Markets in New York. White anticipase precomenzi de 1,3-1,5 milioane de unitati pe zi pentru iPhone 5.

Smartphone-ul iPhone este cel mai bine vandut produs al Apple, generand circa doua treimi din profitul companiei.

Intrarea Apple pe piata smartphone in 2007 a adus vanzari de 244 milioane de aparate iPhone si a contribuit ca Apple sa devina cea mai valoroasa companie din lume.

"Precomenzile iPhone au depasit recordul precedent al iPhone 4S. Raspunsul cumparatorilor la iPhone 5 a fost fenomenal", a declarat Philip Schiller, vicepresedinte al Apple pentru marketing global.

Apple a prezentat saptamana trecuta iPhone 5, cea de-a sasea generatie a smartphone-ului lansat in 2007, noul model - mai subtire, mai usor si cu ecran mai mare - fiind compatibil cu retelele 4G LTE.