In aceeasi perioada a anului trecut, Romtelecom a avut venituri de 332,4 milioane euro si un EBITDA de 51,4 milioane euro, potrivit unui comunicat transmis joi de grupul elen OTE, actionarul majoritar al operatorului roman de telefonie, internet si servicii TV.

Profitul operational (inainte de dobanzi si taxe) al companiei a fost de 25,3 milioane euro in prima jumatate a anului, fata de o pierdere de 28,7 milioane euro in perioada similara din 2011.

Romtelecom nu a inregistrat in primele sase luni ale acestui an costuri legate de programul de retragere voluntara a angajatilor derulat in ultimii ani. In primul semestru al anului trecut, cheltuielile legate de acest program au fost de 27,9 milioane euro.

Numarul clientilor companiei definit prin liniile de voce a scazut cu 6%, la 2,404 milioane utilizatori, fata de 2,558 milioane la jumatatea anului trecut.

Pe de alta parte, pe serviciile de internet broadband, compania a obtinut o majorare de aproape 8% a numarului de clienti, de la 1,084 milioane la 1,169 milioane, reflctand o crestere organica, se spune in raport. Astfel, penetrarea abonamentelor broadband in numarul total de linii de voce a urcat al 49%, precizeaza compania.

Totodata, penetrarea serviciilor TV in baza de clienti a Romtelecom a depasit in premiera nivelul de 50%, desi numarul utilizatorilor TV a coborat cu 1,2%, de la 1,222 milioane la 1,207 milioane, in principal din cauza "reorganizarii portofoliului". In trimestrul al doilea, clientii serviciilor TV s-au inmultit, iar veniturile obtinute pe acest segment au urcat datorita migrarii utilizatorilor spre abonamente de valoare mai ridicata, se spune in comunicat.

Cosmote Romania a avut profit in crestere cu 36%

Veniturile Cosmote Romania au crescut cu 4,4% in primul semestru, la 231,1 milioane euro, iar profitul EBITDA a avansat cu 35,8%, la 55 milioane euro, potrivit unui comunicat transmis joi de grupul elen OTE.

Cosmote Romania a avut venituri de 221,3 milioane euro in prima jumatate a anului trecut si un profit EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) de 40,5 milioane de euro.

"In pofida climatului economic dificil si a scaderii tarifelor de interconectare, in primul semestru din 2012 Cosmote Romania a continuat cresterea cotei de piata, reusind sa isi imbunatateasca performanta financiara pentru toti indicatorii principali: EBITDA, venituri si ARPU (venitul mediu per utilizator, n.r.)", se arata intr-un comunicat al Cosmote Romania.

Numarul clientilor companiei s-a mentinut la 6,4 milioane la jumatatea acestui an, dintre care 23,6% reprezinta abonati, iar restul utilizatori pe baza de cartele preplatite. Numarul clientilor business a avansat cu 32% fata de jumatatea anului trecut, iar numarul utilizatorilor serviciilor 3G s-a dublat, precizeaza compania elena.

"Cosmote Romania si-a continuat parcursul pozitiv si in prima jumatate a acestui an, in pofida competitiei stranse, a scaderii tarifelor de interconectare, a mediului economic imprevizibil si a investitiilor in reteaua broadband si in serviciile de date (...) Cresterea puternica si sustinuta a segmentului corporate consolideaza pozitia Cosmote pe piata. (...) Volumul de telefoane inteligente vandute a crescut cu 150% in primul semestru din 2012, comparativ cu aceeasi perioada din 2011", a declarat intr-un comunicat Konstantinos Apostolou, director executiv financiar al Cosmote Romania.

ARPU pentru primul semestru al anului a crescut cu 4% comparativ cu aceeasi perioada din 2011. In trimestrul al doilea, veniturile companiei au scazut usor, de la 114 milioane euro la 113,8 milioane euro, in timp ce profitul EBITDA a avansat cu 28,8%, de la 22,6 miliaone euro la 29,1 milioane euro.

Veniturile din servicii au coborat cu 3% in aceasta perioada, in urma reducerii tarifelor de interconectare. Cosmote, al treilea operator de pe piata romaneasca dupa numarul clientilor, estimeaza ca are o cota de piata de 25%.