"Este capabil sa separe lucrurile in bucati care devin usor de administrat", il descria, pentru Wall Street Journal, un manager cu care lucrase ani de zile. Cand vine vorba de business este un manager care conduce de la varful companiei, insa da o mare atentie si detaliilor mici ca sa se asigure ca lucrurile sunt duse la bun sfarsit, scria si Financial Times despre Elop in urma cu un an.

Canadianul pragmatic de la varful Nokia era aproape necunoscut in industria telecom in urma cu un an, insa era aproape de a deveni un star in industria software, unde isi desfasurase pana atunci cariera. De altfel, biografia lui Elop arata ca singura lui legatura cu industria telecom pana la "momentul" Nokia pare sa fi fost implicarea lui in dezvoltarea unei retele de cablu ethernet de 20 de kilometri in campusul facultatii, atunci cand era student, scrie Ziarul Financiar.

Elop a fost CEO al producatorului de soft Macromedia - unde a lucrat in total sapte ani - si apoi, cand a Adobe a cumparat compania, a devenit director de operatiuni globale in firma americana. In 2008 Stephen Elop a inceput sa lucreze pentru Microsoft, unde a fost adus de Steve Ballmer chiar in momentul in care ar fi putut deveni CEO al Juniper Networks. La Microsoft managerul a condus una dintre cele mai profitabile divizii, respectiv cea de business, care include suita de aplicatii Office.

El a contribuit la lansarea suitei Office 2010, conform Financial Times. In 2010 divizia care era condusa de Elop a avut venituri de 18,6 mld. dolari. Plecarea lui Elop a fost o lovitura puternica pentru Microsoft, in conditiile in care el era creditat cu sanse de a il inlocui pe Steve Ballmer in functia de sef al gigantului software.

Numirea lui Stephen Elop in fruntea Nokia nu a fost primita cu entuziasm de analisti, in urma cu un an, care punctau ca managerul va fi un agent al "schimbarilor" si nu un "vizionar" care sa faca schimbari dramatice in firma. "Este o decizie sigura si nu una curajoasa din partea Nokia", declara pentru FT Nick Jones, un analist al Gartner.

La un an de zile de la preluarea functiei, perioada in care compania a anuntat ca va renunta la platforma proprie de soft pentru a instala Microsoft Windows pe telefoanele sale, iar actiunile au scazut cu 45%, Elop este criticat de multe voci pentru actiunile sale.

Citeste si

Noul model de business asiatic. Cum poate fi reprodus succesul Samsung