Premierul Emil Boc admite ca plecarea Nokia va influenta prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2012, prognoza si asa refacuta in jos ca urmare a turbulentelor de pe pietele externe, scrie Ziarul Financiar.

Daca in urma cu cateva luni Guvernul miza pe o crestere economica de 3,5-4% din PIB in 2012, analistii financiari si-au revizuit prognozele mizand pe o crestere care se invarte in jurul valorii de 2% din PIB, ultima institutie care a redus prognoza de crestere fiind Fondul Monetar International, de la 3,5% la 2%, in vreme ce JP Morgan a redus-o, la finele saptamanii trecute la 0,8% din PIB de la 1% din PIB.

"Raspunsul este afirmativ. Tot ce se intampla in Europa si in lume ne afecteaza pentru anul viitor. Nokia este consecinta acestor evolutii din Europa si din lume si cautam sa minimizam cat putem de mult acest lucru, sa atragem noi investitii si sa le dezvoltam pe cele existente astfel incat cresterea economica sa nu mai fie afectata", spune premierul, referindu-se la efectele asupra cresterii PIB-ului pentru 2012.

La alcatuirea proiectului de buget pentru 2012 Guvernul trebuie sa tina seama de plecarea Nokia, care contribuia la formarea PIB cu cel putin 0,25 de puncte procentuale.

Exporturile vor fi si ele afactate, in conditiile in care Nokia era al doilea exportator, dar pierderea majora va fi la nivel local unde se "evapora" veniturile din taxe si impozite, se pierd aproximativ 2.200 de locuri de munca si se naruie sperante de afaceri legate de colaborarea cu Nokia.

Afacerile cum ar fi hotelurile si restaurantele sunt si ele afectate, ca si cifrele de afaceri ale transportatorilor care colaborau cu compania, intrucat productia Nokia mergea la export. Este de asteptat ca preturile terenurilor care crescusera dupa venirea Nokia la Jucu sa scada.

Citeste si

Doar luxul o tine in viata. Desi a pierdut in cursa cu smartphone-urile, Nokia are un as in maneca: telefonul din aur cu diamante Vertu

14 ponturi despre cum gandesc oamenii de succes