Nokia s-a deconectat. Planurile CEO-ului Stephen Elop cu fabrica de la Jucu VIDEO
Elop a precizat ca la fabrica de la Jucu vor fi pastrati doar angajatii serviciului de vanzari, restul personalului urmand sa fie disponibilizat. Grupul finlandez va renunta la alti 1.300 de angajati din cadrul diviziei Location & Commerce.
Presedintele celui de-al doilea mare exportator al Romaniei, dupa producatorul auto Dacia, a explicat totodata decizia companiei de a se retrage din Romania prin faptul ca majoritatea consumatorilor s-au orientat in ultimul timp spre aparatele tip smartphone. "Schimbarile rapide care au avut loc in industria IT au determinat o serie de decizii la nivelul grupului. Cumparatorii s-au indreptat spre telefoanele inteligente”, a afirmat CEO-ul grupului finlandez.
CEO-ul producatorului de telefoane mobile a marturisit ca a avut discutii in ultimele 12-18 ore cu Guvernul de la Bucuresti, anuntand oficialii despre decizia Nokia de a pleca din Romania.
„Sunt vesti foarte dificile pentru angajatii nostri, stim asta. Decizia pe care am luat-o asta este legata de faptul ca unitatile de productie din Asia sunt mai eficiente pentru noi. Vorbim despre niste provocari in acea zona a lumii, despre o dezvoltare uriasa atat din partea furnizorilor, cat si din partea consumatorilor. Nokia incearca sa se miste mai repede decat piata", a declarat Stephen Elop in cadrul conferintei.
„Vestea a picat ca un traznet pentru noi astazi. N-am primit nicio notificare scrisa pana acum, dar mi se pare fair-play sa faca un anunt cu trei luni inainte de inchidere. Tot ce putem acum sa facem este sa incercam sa obtinem „profitul maxim” pentru noi, caci decizia de a nu inchide fabrica nu se mai poate schimba”, a spus pentru incont.ro Valentin Ilcas, presedintele liderului Sindicatului Nokia Metal.
Fabrica de la Jucu va functiona pana la sfarsitul anului, iar angajatii vor fi platiti pana la sfarsitul lunii martie 2012 inclusiv, a precizat astazi CEO-ul Nokia.
„Pana in martie, vom primi salarii. Dupa aceea, va interveni pachetul compensatoriu”, a explicat Ilcas. Sindicalistii urmeaza sa discute saptamana viitoare cu oficialii Nokia referitor la compensatiile pe care angajatii fabricii le vor primi.
„Avem toata disponibilitatea din partea companiei de a face acest eveniment mai usor de trecut pentru salariati. Sunt sanse sa obtinem ceea ce vrem. Am sperante ca totul va fi bine. Incepem discutiile de luni. Eu cred ca pot sa cred in declaratiile lui Stephen Elop”, a afirmat liderul Nokia Metal.
Conducerea companiei i-a anuntat pe angajati ca cele patru schimburi libere pana vineri vor fi platite integral, iar urmatorul schimb urmeaza sa intre la lucru vineri seara, la ora 19.00, conform programului obisnuit.
„In ceea ce priveste concedierea angajatilor, nu cred ca se va face in etape. Dar, probabil ca vor fi unele activitati care se vor incheia mai tarziu decat altele. Cred insa ca va fi o chestiune de zile, nu mai mult”, a declarat Ilcas.
Nu vor fi lichidati toti angajatii la sfarsitul lunii decembrie, a spus pentru incont.ro presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Unii salariati urmeaza sa-si primeasca lichidarea pana in martie 2012.
Hossu este de parere ca nu se stie pentru moment ce pachete compensatorii se vor acorda salariatilor disponibilizati, daca se vor acorda, deoarece in prezent, la nivel national, nu exista un Contract Colectiv de Munca valabil, acesta din urma fiind denuntat de Ministerul Muncii la sfarsitul lui 2010.
Conducerea Nokia a precizat ca va cauta modalitati de a ajuta provizoriu si partenerii fabricii.
Angajatii au primit dupa sedinta cu conducerea companiei o hartie in care sunt anuntati ca fabrica urmeaza sa functioneze pana la sfarsitul anului, iar ei sa fie platiti pana la sfarsitul lunii martie 2012. Salariatii Nokia vor beneficia de un pachet compensatoriu care va fi comunicat imediat dupa finalizarea consultarilor cu sindicatul.
Nokia a inceput productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu in februarie 2008, investitia ridicandu-se la 60 de milioane de euro.
Oficialii Nokia planuiesc sa lanseze un program de consiliere re-training, de sprijin a celor peste 2.000 de angajati pe care urmeaza sa-i disponibilizeze la sfarsitul acestui an. La programul de sprijiin pot participa toti salariatii fabricii. „Avem in plan un program pilon (The Bridge Program) pe care l-am discutat deja cu autoritatile locale si prin intermediul caruia vrem sa-i ajutam pe angajati sa-si gaseasca noi locuri de munca. Vrem sa-i ajutam sa treaca prin acest proces”, a spus CEO-ul Nokia. Elop vorbeste despre cursuri de training, de consiliere al salariatilor ce vor ramane fara joburi la sfarsitul lui 2011.
„Toti salariatii pot participa la aceste programe, insa nimeni nu este obligat sa o faca. A urma un program de training, de reorientare profesionala nu-ti garanteaza un loc de munca. Piata muncii este foarte volatila in acest moment”, a marturisit Valentin Ilcas, precizand totodata ca nu se stie pentru moment cand vor incepe si cat vor dura aceste cursuri de reorientare a salariatilor ce urmeaza sa-si piarda joburile.
Presedintele companiei de telecom a spus ca Nokia nu intentioneaza sa-si extinda afacerile in nicio alta tara europeana in acest moment, intrebat referitor la anumite zvonuri privind investitia intr-o fabrica in Moldova. „Nu avem asemenea proiecte in plan acum. Nu intentionam sa deschidem alte centre Nokia in nicio tara europeana”, a raspuns Elop.
Unde au gresit finlandezii de la Nokia. Ce nu a mers in Romania
Fostul ministru de Finante (1997-1998) Daniel Daianu sustine ca decizia finlandezilor de la Nokia de a inchide fabrica de la Jucu, din judetul Cluj, dupa trei ani de activitate pe piata romaneasca, era o “stire in asteptare”. “O activitate care implica doar investitii minime nu este de perspectiva”, a spus fostul ministru de finante, pentru incont.ro
„Restructurarile in cadrul Nokia au inceput undeva prin primavara trecuta. Se pare ca pierderea de cota de piata a fost cea care a dus la scaderea afacerilor. Nu stiu exact ce a dus la declinul companiei. Ceilalti competitori au venit cu niste produse mai atractive decat cele pe care le avea Nokia. E vorba despre telefoanele inteligente”, a explicat pentru incont.ro si Valentin Ilcas.
„N-au luat masurile care trebuia sa le ia la momentul potrivit. Realitatea e dura”, a conchis acesta.
Nokia "dezbina" oamenii. Cum a inceput declinul gigantului telecom pe piata romaneasca
Producatorul finlandez de telefoane mobile a mai inchis in acest an si centrul de Cercetare si Dezvoltare din Cluj, concediind cei aproximativ 120 de angajati ai unitatii.
Nokia a fost anul trecut al doilea mare exportator din Romania, dupa Dacia. Dupa primele noua luni ale anului trecut, compania avea deja exporturi de 750 milioane euro.
Afacerile Nokia Romania au crescut anul trecut la 6,7 miliarde lei (echivalentul a 1,6 miliarde de euro), de la 4,3 miliarde de lei in 2009. Compania a avut in 2010 venituri de 7 miliarde de lei si un profit net de 181 milioane de lei.
Nokia a produs la Jucu, in cei aproape trei ani de activitate, telefoane mobile din segmentul inferior de pret si accesorii pentru telefoane.
Concedierile se adauga la disponibilizarile a 6.000 de angajati anuntate in aprilie.
Nokia a primit in 2007 cu titlu gratuit 90 din cele 159 hectare ale Parcului Industrial Tetarom III, iar Guvernul a alocat 12 milioane de lei pentru finantarea lucrarilor de infrastructura la acest parc, pentru investitia de la Jucu.
Nokia a pus sub evaluare si operatiunile din Salo (Finlanda), Komarom (Ungaria) si Reynosa (Mexic). Aceste fabrici vor continua sa produca pentru pietele din Europa si America de Nord, insa grupul intentioneaza sa le reorienteze treptat catre software si personalizarea pachetelor de vanzari. Masurile vor afecta forta de munca de la cele trei fabrici incepand de anul viitor.
Compania avea la sfarsitul lunii iunie peste 138.000 de angajati la nivel global, fata de circa 130.000 la sfarsitul anului trecut.
Citeste si:
Leul nu se simte bine. Cursul BNR a urcat la un nou maxim al ultimelor 15 luni