Potrivit datelor publicate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj, in prezent, in judet, sunt disponibile putin peste 1.100 locuri de munca vacante. Este de asteptat, insa, ca pana la sfarsitul anului, numarul acestora sa scada, din cauza faptului ca vine anotimpul rece.
Majoritatea joburilor disponibile in Cluj sunt pentru muncitori necalificati sau lucratori in industria textila. Astfel, cele mai multe locuri de munca vacante sunt pentru confectioneri de articole textile si in industria pilariei, lacatusi, femei de serviciu, ingrijitori de spatii verzi, manipulanti marfuri, soferi sau necalificati in constructii.
Pentru cei cu studii superioare, sunt disponibile 15 pozitii de ingineri, din care doar trei au legatura cu domeniul in care lucreaza cei de la fabrica de telefoane mobile: inginer in telecomunicatii, electrotehnist si programator.
Cu toate acestea, autoritatile, atat cele centrale, cat si cele locale, sunt optimiste in legatura cu viitorul celor care vor ramana fara loc de munca.
Seful AJOFM Cluj, Daniel Don, spune ca disponibilizarea unui numar asa de mare de oameni nu va duce la o crestere semnificativa a ratei somajului in judet si ca va putea face fata valului de concedieri, dupa ce gestionat si disponibilizarile de la Bechtel. In opinia acestuia, rata somajului ar putea depasi 4%, de la 3,4% in prezent.
Pe de alta parte, prefectul de Cluj, Florin Stamatian, spune ca AJOFM ar putea sa acceseze un fond european de 10 milioane de euro destinat reconversiei profesionale si ca o parte din cei care raman fara locuri de munca ar putea fi angajati la ob fabrica de mobile.
“Nu suntem intr-o situatie fara iesire, astfel incat o parte dintre angajati ar putea fi angajati la o firma de mobila din Jucu, care are comenzi pentru compania Ikea, fiind nevoie de circa 300 de persoane. Fiind in fata unei concedieri colective, cei de la AJOFM vor accesa fonduri europene pentru globalizare, in suma de 10 milioane de euro, pentru reconversie profesionala si recalificare, dar si pentru stimularea angajatilor si angajarea lor in alte locuri de munca", a spus Stamatian.
Guvernul, insa, are sperante mai mari legate de ce se va intampla la Jucu dupa plecarea Nokia, consilierul pe probleme econiomice al premierului, Andreea Paul Vass declarand aseara, ca autoritatile sunt in discutii avansate cu 10 investitori care sa vina in locul companiei finlandeze si care ar putea prelua si angajatii.
Pana cand toate aceste promisiuni vor deveni realitate, angajatii raman cu certitudinea ca angajatorul le va oferi 3 salarii compensatorii la plecare, pentru negocierea carora discutiile vor incepe de luni, si ca, pana la o noua angajare, vor primi ajutorul de somaj de la stat. Indemnizate care nu este mare, dar care pe multi ii poate ajuta sa traiasca de la o luna la alta.
Iar Guvernul trebuie sa puna bani in plus la bugetul de somaj in conditiile in care inca 2.000 de someri vor intra in statistici de la anul. La un calcul estimativ, la o indemnizatie de 500 de lei pe luna, in medie, banii necesari pentru plata somerilor timp de un an de zile se ridica la aproximativ 120 de milioane de lei.
Istorie cu repetitie la Jucu. Romanii vor primi compensatii de 70 de ori mai mici decat germanii
Ceea ce se intampla acum la Jucu este copia fidela a ceea ce s-a intamplat in urma cu mai bine de 4 ani in orasul Bochum, din Germania, unde Nokia a inchis fabrica pentru a o redeschide in Romania. Germanii au iesit atunci in strada, pentru a impiedica producatorul de telefoane sa plece si pentru a cere plati compensatorii.
Si desi nu i-au convins pe finlandezi sa se razgandeasca, macar au obtinut zeci de mii de euro compensatii. Nokia a platit atunci 200 de milioane de euro celor care au ramas someri, cea mai mare compensatie ridicandu-se la 200.000 de euro. Media platilor compensatorii pe care le-au primit germanii a fost de 70.000 de euro de persoana.
In Romania nu va fi deloc asa. Salariatii vor primi cel mult 3 salarii compensatorii, media salariala in fabrica de la Jucu incadrandu-se undeva intre 1.200 si 1.500 de lei. In consecinta, compensatiile banesti se vor ridica la circa 1.000 de euro de persoana. Adica de 70 de ori mai mici decat in Germania.
Platile nu au fost inca stabilite, sindicatele urmand sa inceapa negocierile de luni. Angajatorul a mai promis ca va oferi salariatilor si un curs de reconversie profesionala.
Muncitorii de la Nokia, victimele noului Cod al Muncii
Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, sustine ca Nokia poate pleca din Romania atat de repede, lasand fara un loc de munca peste 2.000 de oameni din cauza modificarilor aduse la Codul Muncii, care ofera mai putina protectie angajatilor.
Potrivit acestuia, cele trei salarii compensatorii pentru disponibilizati “sunt o gluma”, sustinand ca acestia ar trebui sa primeasca cel putin 60 de salarii minime pe economie.
"Asta inseamna ca angajatii de la Jucu ar trebui sa primeasca de la Nokia intre 60 de salarii minime pe economie pana la 240 de salarii pe angajat, in functie de situatia familiala, vechimea in fabrica, numarul de ani munciti", a spus Hossu.
Potrivit liderului Cartel Alfa, sindicalistii vor incerca sa convinga conducerea Nokia ca in urmatoarele trei luni sa ateste oficial profesiile din cadrul fabricii de la Jucu, pentru ca angajatii sa poata pleca cu un act care sa demonstreze calificarile pe care le au, in caz contrar urmand sa fie disponibilizati ca muncitori necalificati.
Citeste si: